Ξεκινά νέο «πόλεμο» ο Τραμπ – Δασμοί 25% σε κάθε αυτοκίνητο από Ευρώπη

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να χτυπήσει τους Ευρωπαίους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίαςΑναμένεται άμεσα η αντίδραση της Κομισιόν η οποία θα αυξήσει ενδεχομένως τους δασμούς στα αμερικανικά οχήματα

Σε δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως η χώρα του θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η δήλωση Τραμπ ακολούθησε το δημοσίευμα των New York Times, στο οποίο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ

Ρος είπε ότι η έκθεση για τους επικείμενους δασμούς που θα κυκλοφορούσε τέλος Αυγούστου, θα καθυστερούσε.

Σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκστρατείας στην Δυτική Βιρτζίνια, ο πρόεδρος Τραμπ φρόντισε να «αποκαταστήσει» αυτή την καθυστέρηση, και ανακοίνωσε πως «θα επιβάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην δήλωση του στους New York Times, ο Ρος είχε πει πως ακόμα δεν είναι σαφές αν και πότε θα εκδοθεί η σχετική οδηγία για πιθανούς δασμούς, η οποία ήταν δρομολογημένη για το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δεν θέλησε να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα και είπε πως η έκθεση καθυστέρησε εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο Ρος, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση, καθώς υπήρχε μεγάλη αντίδραση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι αντίθετες στην επιβολή δασμών, καθώς θα αυξηθεί το κόστος τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την δική τους εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μάλλον δεν θέλησε να αφήσει αυτή την αβεβαιότητα να αιωρείται, και προτίμησε να «ρίξει τη βόμβα» απροειδοποίητα προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινό των ψηφοφόρων του. Η απόφαση του Τραμπ για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα έχει δρομολογηθεί από τον Μάιο, όταν και ζήτησε από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει αν αυτές οι εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, ένα επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει και για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Δασμοί στις εισαγωγές σωλήνων

Νωρίτερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό “την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας”, ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται “πρακτικές ντάμπινγκ” κατά τη διάθεσή τους.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι συμπέρανε πως οι σωλήνες αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες αυτών που θεωρούνται δίκαιες εκατοστιαία, από 3,45% ως 132,63%.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα ότι οι σωλήνες που εισάγονται από τις τέσσερις από τις έξι χώρες -την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία- επιδοτούνται αθέμιτα κι επέβαλε σε πρώτη φάση δασμούς οι οποίοι στην περίπτωση της Ινδίας ξεπέρασαν ακόμη και το 500%.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ανέφερε ότι το ντάμπινγκ των εισαγόμενων σωλήνων από τον Καναδά ανέρχεται στο 24,38%· από την Κίνα στο 132,63%· από την Ελλάδα στο 22,51%· από την Ινδία στο 50,55%· από τη Νότια Κορέα μεταξύ ενός 14,97% κι ενός 22,21%· και από την Τουρκία μεταξύ ενός 3,45% και ενός 5,29%.

Keywords
Τυχαία Θέματα