Νέο «χαστούκι» στις ΗΠΑ: Και η Ινδία θέλει τους ρωσικούς S-400

Μετά την Τουρκία και η Ινδία ζητά να αγοράσει τους ρωσικούς S-400. Κάτι που αποτελεί πλήγμα για τις ΗΠΑ, που διαθέτει τους «Patriot». Εν τω μεταξύ, το Ιράν αναζητεί τρόπους να παρακάμψει το εμπάργκο στο πετρέλαιο από την Ουάσινγκτον.

Η Ινδία επικαλείται, λοιπόν, το δικαίωμά της να αγοράσει τους, ενώ την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ

προειδοποιούν με κυρώσεις τους συμμάχους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους «συμμάχους και τους συνεργάτες του» ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αναφέρει η εφημερίδα «The Hindu».

Rafale, S-400 system to enhance India’s combat power https://t.co/fsp5BRyelI

— Indian Defence News Latest (@defence_latest) 6 Οκτωβρίου 2019

«Καλούμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία που μπορεί να προκαλέσουν κυρώσεις με βάση τον νόμο CAATSA», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο «The Hindu».

Το παραπάνω σχόλιο έρχεται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζεισανκάρ δήλωσε ότι το Νέο Δελχί ανέκαθεν υποστήριζε ότι η προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού ήταν «κυρίαρχο δικαίωμα» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα καταλάβαιναν την απόφαση του Νέου Δελχί να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 5,43 δισ. δολαρίων για την αγορά πέντε συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα αγοράζει από τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προχωρήσει σε εξαίρεση, η συμφωνία με την Ινδία μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις όταν καταβληθεί η πρώτη πληρωμή για την αγορά του εξοπλισμού. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για ενεργοποίηση του νόμου των κυρώσεων. Πιστεύεται ωστόσο, ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν βρει έναν μηχανισμό μόνιμης πληρωμής, ο οποίος θεωρούν ότι θα παρακάμψει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Rafale, S-400 system to enhance India’s combat power https://t.co/UEEYFm7fNz pic.twitter.com/Xrj94b7yd7

— Indian Defence News (@IndianDefenceN3) 6 Οκτωβρίου 2019

Το καλοκαίρι, η Ρωσία ολοκλήρωσε την παράδοση της πρώτης παρτίδας των συστημάτων S-400 στην Τουρκία, σύμφωνα με μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε το 2017. Αφού η Άγκυρα κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι προχωρήσει με την παραλαβή των S-400, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, προειδοποιώντας για περαιτέρω κυρώσεις. Η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τα συστήματα S-400 τον Απρίλιο του 2020.

****

Την ίδια ώρα, το Ιράν αναζητάει ρους τρόπους με τους οποίους θα παρακάμψει το εμπάργκο στο πετρέλαιο και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για να εξαγάγουμε το πετρέλαιό μας και δεν θα υποκύψουμε στην πίεση της Αμερικής, επειδή η εξαγωγή πετρελαίου είναι νόμιμο δικαίωμα του Ιράν», δήλωσε την Κυριακή (06/10) ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80%, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πέρυσι την απόσυρση της χώρας του από την πυρηνική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015.

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν σταδιακά υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την πυρηνική συμφωνία του 2015, βάσει των οποίων η Τεχεράνη είχε δεχθεί να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (AEOI) επανέλαβε την Κυριακή (06/10) πως η χώρα θα περιστείλει περαιτέρω τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία, αν οι Ευρωπαίοι που δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προφυλάξουν την οικονομία του Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα προχωρήσουμε στα σχέδιά μας να μειώσουμε τις δεσμεύσεις μας από την πυρηνική συμφωνία, εφόσον άλλα μέρη δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AEOI Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «ISNA».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, onalert.gr, sputnik, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα