Κυπριακή AOZ: Ομοβροντία κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Βολές κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσαν το Σάββατο (05/10) Ιταλία, Γαλλία και Αίγυπτος, μετά και την επάνοδο του «Yavuz» στο «οικόπεδο 7», που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά, καθώς η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει δικό της το «οικόπεδο 7», ενώ πριν είχαν πέσει οι υπογραφές στις συμφωνίες

της Κυπριακής Δημοκρατίας με την «Total» και την «ENI» για έρευνες φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο χώρο. «Αποκλειστικό μας δικαίωμα οι έρευνες στο οικόπεδο 7», είχε απαντήσει τότε η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (08/10) το πρωί πραγματοποιείται στο Κάιρο η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την παρουσία του Αιγυπτίου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει απτόητος και δηλώνει ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται και τρίτο γεωτρύπανο.

Στις νέες εξελίξεις, αρχικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας υπογράμμισε ότι άφιξη ενός νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και είναι μια μη φιλική κίνηση, που πιθανόν να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ στην οποία σημείωνε ότι «επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή» και ότι «μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα».

Τελευταία χρονικά ήρθε η αντίδραση της Αιγύπτου με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε πολύ αυστηρό τόνο, να εκδίδει ανακοίνωση όπου εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε όποιες μονομερείς ενέργειες απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει παραχωρήσει άδειες για διερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση προειδοποιεί ότι το Κάιρο «είναι εναντίον της συνέχισης οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι, παρότι υπήρξαν σαφείς δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Αθήνα πως δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε σύνοδο του κόμματός του ότι «συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο “Fatih» κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο» εξαγγέλοντας ότι η χώρα του διαπραγματεύεται και τρίτο γεωτρύπανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα