Νέλσον Μαντέλα: Ο αγώνας του για την εξάλειψη των ανισοτήτων / διακρίσεων και η φυλάκισή του

Ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Το όνομά του είναι συνώνυμο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δράση του ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για έναν πλανήτη χωρίς κοινωνικές ανισότητες.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στο Τρασκέι, στη Νότιο Αφρική και ήταν γιος ενός φυλάρχου. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, τη Νομική Σχολή. Το 1944, έγινε

μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος.

Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά ο ίδιος έγινε σύμβολο της αντίστασης στο διογκούμενο κίνημα κατά του απαρτχάιντ, αρνούμενος κατ’ επανάληψη να συμβιβάσει τις πολιτικές του θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωσή του.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Μετά το τέλος της θητείας του το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα