«Ναι» από το ΕWG στη μη περικοπή των συντάξεων – Δεκτή η πρόταση της Αθήνας

«Πράσινο» φως για τη μη περικοπή των συντάξεων έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από το EuroWorking GroupΟι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έφεραν αντιρρήσεις στην πρόταση της ΑθήναςΤα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.Η Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα

«Πράσινο» φως για τη μη περικοπή των συντάξεων έλαβε η ελληνική

κυβέρνηση από το EuroWorking Group, καθώς οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έφεραν αντιρρήσεις στην πρόταση της Αθήνας.

«Το Euro Working Group αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο EWG επισημάνθηκε πως αν και η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία για το χρέος, που περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο καταφέρνει να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,6%.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς για τον νέο προϋπολογισμό αφορούσε τόσο στην ακύρωση του νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όσο και στην εφαρμογή ενός πακέτου θετικών μέτρων, το οποίο, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ίδια πηγή, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ουσιαστικά, υιοθετήθηκε η εισήγηση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα πιαστεί και χωρίς να ενεργοποιηθούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Τυπικά, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα θα συζητηθεί “εάν κριθεί απαραίτητο”, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα