Να αναγνωριστεί στον Ρωμανό το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς προτείνει ο εισαγγελέας

Την άσκηση αναίρεσης μόνο ως προς το σκέλος που αφορά στη μη χορήγηση του ελαφρυντικού της «καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη» για τους Νίκο Ρωμανό και Αργύρη Ντάλιο, αλλά όχι και για τον Γ. Μιχαηλίδη, πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης, ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς τη μη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για το Νίκο Ρωμανό και για τον Αργύρη Ντάλιο.

Σημειώνεται ότι μπορεί και οι τρεις να έχουν

απαλλαχθεί από την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση έχουν «φορτωθεί» ποινές λόγω της ερμηνείας της διάταξης του τρομονόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 187Α.

Εχουν καταδικαστεί δηλαδή ως «ατομικοί τρομοκράτες», κάτι το οποίο συναντιέται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νικος Ρωμανος είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «οι εν λόγω πράξεις δεν έγιναν με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα και με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας».

Ο Νίκος Ρωμανός ζητούσε την αναίρεση της τελεσίδικης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης, «λόγω ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας , λόγω εσφαλμένης ερμηνείας-εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως καθώς και λόγω παραβίασης δεδικασμένου». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θεόδωρο Μαντά, ο Άρειος Πάγος «καλείται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που αναφύεται όταν ο κατηγορούμενος έχει αμετακλήτως αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα) ενώ παράλληλα καταδικάζεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα με την επιβαρυντική περίσταση ότι αυτά τελέστηκαν στα πλαίσια ατομικής τρομοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα