Μουντιάλ: Ημιτελικός που γέννησε… ιστορίες με κλάμα και πανηγυρισμούς (εικόνες – video)

Βιβλίο… μπορεί να γράψει κάποιος και για τις ιστορίες που γεννήθηκαν από το δεύτερο ημιτελικό του Μουντιάλ ανάμεσα στην Κροατία και την Αγγλία, με την ηρωική «Χρβάτσκα» να κατακτά σπουδαία πρόκριση και να γράφει ιστορία, παίζοντας για πρώτη φορά τελικό Μουντιάλ. Ιστορία έγραψε και μια γυναίκα, που είναι στον πάγκο της Κροατίας, μιλάμε για την Ιβα Ολιβάρι, η οποία εργάζεται στην εθνική.

Η Κροατία είναι και η πρώτη χώρα από το Βαλκάνια που θα αγωνιστεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπορεί να σταθεί κάποιος και στο κοντράστ συναισθημάτων και στους λαούς

των δυο ομάδων. Αρχικά πανηγύριζαν σε όλη την Αγγλία, όπου παντού έπαιζε τις τελευταίες ημέρες το «It’s coming home», με τη μπύρα να μετατρέπεται σε βροχή. Όταν ο Τρίπιερ πέτυχε ένα από τα πιο γρήγορα γκολ σε ημιτελικά του Μουντιάλ.

Η «θεία Ιβα» των Κροατών που γράφει ιστορία

Η Ιβα Ολιβάρι που βρίσκεται στον πάγκο της Κροατίας, γράφει ιστορία στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφού είναι η πρώτη γυναίκα, που είναι μέλος προπονητικού επιτελείου σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η αγαπημένη «θεία Ίβα» των παικτών της Κροατίας εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την εθνική ομάδα, αλλά τώρα έχει γίνει πιο δημοφιλής. Η κυρία Ολιβάρι, βρισκόταν στην κροατική εθνική ομάδα από το 1992, αν και το 2012 δέχτηκε την τρέχουσα θέση της. Ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Κροατίας, Νταβόρ Σούκερ, που της πρότεινε τη θέση. Ήξεραν ο ένας τον άλλον. Μετά την αποτυχία να βρεθεί στον πάγκο με το υπόλοιπο προπονητικό τιμ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, φέτος τελικά κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο.

Αυτήν την στιγμή, είναι υπεύθυνη για την οργάνωση ταξιδιών, μετακινήσεων, το κλείσιμο των προπονήσεων, τις λεπτομέρειες οργάνωσης των αγώνων, την φιλοξενία και τη διαχείριση της επικοινωνίας με τη FIFA.
Αν και η σημασία της σε αυτή την εθνική ξεπερνά το έργο που ενσωματώνει η θέση της. «Είναι πάντα μαζί μας, είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο φύλακας άγγελος, την γνωρίζω για 10 χρόνια και την αγαπάμε πάρα πολύ», δήλωσε πρόσφατα ο Σούμπασιτς για την «θεία Ίβα».

Ωστόσο, πριν…γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο, η «θεία Ιβα» το έκανε ήδη σε ένα άλλο άθλημα. Το τένις, άθλημα στο οποίο ήταν πρωταθλήτρια U14 με την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ πριν τραυματιστεί στον καρπό, είχε νικήσει την Στέφι Γκραφ, νικήτρια 22 Grand Slam και πρώην Νο 1 στον κόσμο.

Επίσκεψη Πλένκοβιτς στ’ αποδυτήρια

«Συγχαρητήρια, αφήσατε την καρδιά στο τερέν και φθάσατε άξια στον τελικό», δήλωσε μετά την ιστορική πρόκριση της «Χρβάκτσα» στην καταληκτική αναμέτρηση του Μουντιάλ ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τους παίκτες στα αποδυτήρια.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι κάναμε. Το μόνο που ξέρω είναι πως πετύχαμε ένα θαύμα. Μετά το 0-1 παίξαμε με την καρδιά μας και γυρίσαμε το παιχνίδι. Παίξαμε σαν λιοντάρια, έτσι θα είναι και στον τελικό», δήλωσε ο «ήρωας» του ημιτελικού, Μάριο Μάντζουκιτς, στην κροατική τηλεόραση.
Από την πλευρά του, ο προπονητής, Ζλάτκο Ντάλιτς, σχολίασε την ιστορική πρόκριση λέγοντας πως… «οι παίκτες μας δεν ήταν φυσιολογικοί. Έτρεχαν για 120 λεπτά και έπαιξαν φανταστικά Ακόμη δεν είμαστε “χρυσοί”, αλλά με τη βοήθεια του Θεού θα γίνουμε».

Svaka čast #Vatreni!! Ostavili ste srce na terenu i zaslužili finale #WorldCup #CRO @HNS_CFF pic.twitter.com/lhmmhR6R37

— Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) 11 Ιουλίου 2018

Κροατία, η φιναλίστ με την χειρότερη θέση στην FIFA

Η Κροατία έγραψε Ιστορία, κερδίζοντας Αγγλία (2-1) στην παράταση του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, στη Μόσχα. Μία συμμετοχή που προκαλεί έκπληξη, σχετικά και με την θέση της Κροατίας στην κατάταξη της FIFA.
Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, είναι 20η στην παγκόσμια κατάταξη, που καθιστά την Κροατία ως την ομάδα με την χαμηλότερη θέση στην Ιστορία, που έχει καταφέρει να φτάσει στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης.

Όπως είναι γνωστό, για να φτάσουν οι Κροάτες στον τελικό, χρειάστηκε να αποκλείσουν στα play-off την Ελλάδα (4-1 και 0-0).
Η Γαλλία, έτερη φιναλίστ του τελικού της Μόσχας, την ερχόμενη Κυριακή, κατατάσσεται στην έβδομη θέση στην ίδια κατάταξη.
Αναγνωρισμένη από τη FIFA το 1993, η Κροατία κατάφερε να παρουσιαστεί σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τότε που έγινε ανεξάρτητη.

****
Η απογοήτευση είναι διάχυτη στους τίτλους των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Αγγλίας, μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας στα ημιτελικά του Μουντιάλ από την Κροατία, αλλά και στις εφημερίδες. Εδώ να πούμε ότι στην Αγγλία είχαν ετοιμάσει πρωτοσέλιδα με προαναγγελία τελικού ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία.
Τα όνειρα των «τριών λιονταριών» για να φτάσουν έως το τέλος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας «έσβησαν» από την «Χρβάτσκα», με τις αγγλικές ιστοσελίδες να κάνουν λόγο για… «ολική απογοήτευση» και να εστιάζουν στο καταδικαστικό γκολ του Μάντζουκιτς, που έστειλε την Κροατία για πρώτη φορά στην ιστορία της στην καταληκτική αναμέτρηση σε Μουντιάλ.

Αναλυτικά:
BBC: «Απογοήτευση για ακόμη μία φορά, καθώς η Αγγλία αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Μουντιάλ».
– SkySports: «Ο Μάτζουκιτς διέλυσε το αγγλικό όνειρο».
Independent: «Όλα τελείωσαν: Οι ήρωες της Αγγλίας αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ στην παράταση».
Mirror: «Αλλα τέσσερα χρόνια πόνου… – Τα «Τρία Λιοντάρια» αποκλείστηκαν, καθώς η Αγγλία έχασε από την Κροατία στην παράταση».
Sun: «Μας κάνατε υπερήφανους. Η Αγγλία εκτός Μουντιάλ, καθώς στο φινάλε η Κροατία “έσβησε” το εθνικό όνειρο».
Telegraph: «Ολική απογοήτευση, καθώς ο Μάτζουκιτς σκόραρε στην παράταση, “βυθίζοντας” τα γενναία “Τρια Λιοντάρια”».
Daily Mail: «Επιστρέφουμε σπίτι: Η Αγγλία ηττήθηκε στην παράταση από την Κροατία, καθώς το αξέχαστο Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε στον ημιτελικό».
– Reuteurs: «Ο Μάτζουκιτς έστειλε την Κροατία στον πρώτο της τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο».
Guardian: «Ο Μάτζουκιτς σκόραρε το νικητήριο γκολ και “τελείωσε” το αγγλικό “όνειρο” στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Pride of Lions (Daily Telegraph) #Russia2018 pic.twitter.com/tul6OPT9l0

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

HEROES (Daily Mirror) #Russia2018 pic.twitter.com/ccjQbzK6T2

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

Thank You England (Daily Express) #Russia2018 pic.twitter.com/dn6nKlVWaW

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

L’Inghilterra orgogliosa di Southgate (Daily Star) #Russia2018 pic.twitter.com/0LiKfk9oWC

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

The Sun #Russia2018 Inghilterra ko contro la Croazia pic.twitter.com/GXROgZk0rN

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

End of the dream (The Guardian) #Russia2018 pic.twitter.com/JCTv4WSx9i

— Fabrizio Bocca (@fabriziobocca1) 12 Ιουλίου 2018

We still believe

Keywords
Τυχαία Θέματα