Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Συγκαλείται Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (video)

Καμία πρόοδος δεν κατεγράφη στην κρίσιμη συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από μία συνάντηση μιάμισης ώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του στις κάμερες είπε ότι είχε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες και ότι έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα από τις πρόσφατες

τουρκικές ενέργειες, αναφερόμενος φυσικά στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται και αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ούτως ώστε να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Με 20′ καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση των δύο ηγετών – Τα πρώτα λόγια

Το ραντεβού πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα η πρώτη φράση του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

#alphanews Οι πρώτες εικόνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. pic.twitter.com/2AYvwJukyy

ALPHA TV (@ALPHA_TV) December 4, 2019

Πηγή: Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Συγκαλείται Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα