Μήνυμα Τσίπρα στις ΗΠΑ – «Περιμένουμε να καταδικάσετε τις τουρκικές προκλήσεις» (video)

Να καταδικάσει άμεσα τις τουρκικές προκλήσεις κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε δε ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, είχε στηρίξει έμπρακτα τις ΗΠΑ από τις οποίες ζήτησε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ακόμη, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες όπως είπε «απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές Αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

«Αντί, λοιπόν, για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «κρίσιμη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων» και εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, «αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε τη συμβολή της κυβέρνησής του στη θέσπιση μιας «θετικής ατζέντας το 2015 – 2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και μείωσε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους στο Αιγαίο».

«Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα. Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλία στο 30ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο. Ομιλία στο 30ο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. #GES2019

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 3. Dezember 2019

Πηγή: Μήνυμα Τσίπρα στις ΗΠΑ – «Περιμένουμε να καταδικάσετε τις τουρκικές προκλήσεις» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα