Μήνυμα Ιράν προς ΗΠΑ: Κόψατε το χέρι του Σουλεϊμανί, θα κόψουμε το πόδι σας στην περιοχή

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα, Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον ίσως να «έκοψε το χέρι» του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το «πόδι» των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες.

Αλί Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ

πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή

Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των ΗΠΑ.

«Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

BREAKING: Blasts heard in central Baghdad#IranvsUSA pic.twitter.com/rmt63U9DnB

— Yusuf İşler (@yusufislereng1) January 8, 2020

«Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή», πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το «αλαζονικό σύστημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Footage of Iran missile attack on US airbase of #AinAlAsad in Anbar province in western Iraq#IranvsUSA pic.twitter.com/dOjGw2CnuC

— hadi (@Zolfegar12) January 8, 2020

22 ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν σε δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις

Των παραπάνω δηλώσεων προηγήθηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσινγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συνολικά 22 πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν). Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Η στιγμή του βομβαρδισμού της αμερικανικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους. #IranvsUSA

pic.twitter.com/G45DaUvP8g

— Marka1 (@Marka149133376) January 8, 2020

Τα πλήγματα αυτά αποτελούν την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του αρχιτέκτονα της στρατηγικής της στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ανησυχίες για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση, παρόλο που Αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

WAR HAS BEGUN! #IranvsUSA First footage of missiles launched by Iran at US bases in Iraq holding American troops! pic.twitter.com/aQ49UZ2o58

— muslim daily (@BirdsOfJannah) January 8, 2020

Πηγή: Μήνυμα Ιράν προς ΗΠΑ: Κόψατε το χέρι του Σουλεϊμανί, θα κόψουμε το πόδι σας στην περιοχή - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα