Μίλησαν Ερντογάν και Τραμπ για τους S-400, συνάντηση τον Ιούνιο στην Ιαπωνία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν την Τετάρτη (29/5) τηλεφωνική επικοινωνία με αναφορά στους ρωσικούς S-400, κλείνοντας, μάλιστα, και… ραντεβού για να τα πουν από κοντά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου της G-20, που έχει προγραμματιστεί για τις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία.

Αυτό έγινε γνωστό από τον διευθυντή

επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, όσο και από τον Λευκό Οίκο. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, την απόφαση του προέδρου να μειώσει τους δασμούς στον χάλυβα στην Τουρκία από το 50% στο 25%, τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τον επόμενο μήνα», αναφέρει σε μια ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι.

#BREAKING Turkish President Erdogan, US counterpart Trump agree to meet at G20 Japan summit in June over phone

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 29 Μαΐου 2019


Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε σε μήνυμά του στο «Twitter» ότι ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνδιάλεξης, επανέλαβε στον Τραμπ την προσφορά της Τουρκίας περί συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Επιπλέον, ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε ο Αλτούν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επανέλαβε την (τουρκική) πρόταση να συγκροτηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εθνικής ασφαλείας».

Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε διατυπώσει μια τέτοια πρόταση προς την Ουάσιγκτον, αλλά η αμερικανική πλευρά δεν είχε απαντήσει.

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχει απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα για τους S-400, αναφέροντας πως «θα υπάρξουν πολύ αρνητικές συνέπειες» ενώ «φρένο» στη συγκεκριμένη υπόθεση είχε μπει και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις.

#BREAKING In phone call with Trump, President Erdogan reiterates Turkey’s proposal for working group on Russian S-400 missile defense systems

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 29 Μαΐου 2019


(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα