Μέρες… 1968 ζει η ΑΕΚ – Κατέκτησε το Basketball Champions League (εικόνες – video)

MVP του τελικού ο Μάικ Γκριν, που πέτυχε 19 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες οι Κέβιν Πάντερ (16π., 3/5 τρίποντα), Ντούσαν Σάκοτα (16π., 3/3 τρίποντα), Ντελρόι Τζέιμς (13π. και ένα καθοριστικό κόψιμο σε προσπάθεια για τρίποντο του Ντι Τζέι Κούπερ στα τελευταία δεύτερα), Βινς Χάντερ (10π.), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (8π., 2/2 τρίποντα) και Μάνι Χάρις (9π., 10 ριμπάουντ)Ο Σέργκι Γκλαντίρ πέτυχε 18 πόντους με 4/6 τρίποντα, 13 ο Ρόμπινσον, 12 ο Κικάνοβιτς και 12 ο Λακόμπ για τη Μονακό«Θα χτίσουμε πάνω σε αυτό το τρόπαιο», σημείωσε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ,
Μάκης ΑγγελόπουλοςΝτράγκαν Σάκοτα: Να χτίσουμε μία ομάδα που θα κάνει συνεχώς ένα έξτρα βήμαΤα συγχαρητήρια της ΠΑΕ ΑΕΚ στην ΚΑΕ

«Όπως παλιά, βασίλισσα ξανά» η ΑΕΚ, που μετά από 18 χρόνια κατακτά ξανά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα επικράτησε με 100-94 της Μονακό στον τελικό του Final 4 που έγινε στο ΟΑΚΑ, ενώπιον 18.000 κόσμου και πανηγυρίζει την κατάκτηση του Basketball Champions League. Η Ένωση προσθέτει στην ευρωπαϊκή τροπαιοθήκη της την τρίτη κορυφή της ιστορίας της (1968 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2000 Κύπελλο Σαπόρτα, 2018 Basketball Champions League).

MVP του τελικού ο Μάικ Γκριν, που πέτυχε 19 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες οι Κέβιν Πάντερ (16π., 3/5 τρίποντα), Ντούσαν Σάκοτα (16π., 3/3 τρίποντα), Ντελρόι Τζέιμς (13π. και ένα καθοριστικό κόψιμο σε προσπάθεια για τρίποντο του Ντι Τζέι Κούπερ στα τελευταία δεύτερα), Βινς Χάντερ (10π.), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (8π., 2/2 τρίποντα) και Μάνι Χάρις (9π., 10 ριμπάουντ).

Ο Σέργκι Γκλαντίρ πέτυχε 18 πόντους με 4/6 τρίποντα, 13 ο Ρόμπινσον, 12 ο Κικάνοβιτς και 12 ο Λακόμπ για τη Μονακό, που έπαιζε μπροστά στον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

Την «υπογραφή» του Βινς Χάντερ είχαν τα πρώτα λεπτά του τελικού, με τον Αμερικανό να σημειώνει 6 πόντους για το 2-11 της ΑΕΚ. Η Μονακό απάντησε με επιμέρους σκορ 9-4 μειώνοντας στους 4, 11-15, χάρη στους 5 πόντους του Άαρον Κραφτ. Τα μάτια του Χάντερ γυάλιζαν, 15-21, ενώ ο Μάικ Γκριν ευστόχησε σε τρίποντο αμέσως μετά, 15-24. Οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς που κάλυπταν εύκολα τη διαφορά σε αυτή την πρώτη περίοδο, απάντησαν με τρίποντο του Έβανς και δίποντο του Κικάνοβιτς, 20-24. Η ΑΕΚ δεν έδειχνε να ανησυχεί: Ένα τρίποντο του Πάντερ και ένα δίποντο του Μαυροειδή διαμόρφωσαν το σκορ της 1ης περιόδου, 20-29. Η ΑΕΚ είχε πάρει 14 πόντους από το ζωγραφιστό, είχε 3/5 τρίποντα και 8/12 δίποντα.

Στην πεντάδα της ΑΕΚ, ο Ξανθόπουλος στη δεύτερη περίοδο έκανε εκπληκτική δουλειά σε οργάνωση και ασίστ (4 σε 8 λεπτά). Το τρίποντο του Σάκοτα έφερε την ΑΕΚ στο +6, 29-35. Ο Μαυροειδής ανέβηκε σε αυτό το διάστημα χαρίζοντας 7 πόντους στην Ένωση μέχρι το ημίχρονο. Αμάρα Σι, Λακόμπ και Ντι Τζέι Κούπερ έριξαν και πάλι την τιμή της διαφοράς, 39-43. Όμως, η ΑΕΚ είχε πολυφωνία στην επίθεση, αλλά κυρίως στην άμυνα οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα «μάτωναν». Το γκολ-φάουλ του Μάικ Γκριν και το τρίποντο του αρχηγού, Ντούσαν Σάκοτα, εκτόξευσαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +10, 39-49. Και 41-51 με τους πρώτους πόντους του Μάνι Χάρις στο παιχνίδι. Ο Κικάνοβιτς δοκίμασε επιτυχώς έξω από τα 6.75, 44-51 και ο Μάικ Γκριν με ένα παλικαρίσιο buzzer beater λέι απ έστειλε τους «κιτρινόμαυρους» στο +9, 44-53, στα αποδυτήρια, με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε 48-57 έχοντας «καυτούς» τους Γκριν και Τζέιμς, όμως στη συνέχεια εγκλωβίστηκε, έκανε βεβιασμένες και κακές επιλογές, με τη Μονακό να το εκμεταλλεύεται. Οι Μονεγάσκοι πλησίασαν ακόμη και στον πόντο, 59-60 (27ο λεπτό) δια χειρός Κικάνοβιτς, με επιμέρους σκορ 11-3 και τον Τραορέ να έχει υπερισχύσει μέσα στη ρακέτα. Ο Λαρεντζάκης πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/3 βολές… ξεκόλλησε την Ένωση. Το 59-62 μετετράπη σε 63-73, με τους Μάνι Χάρις και Μάικ Γκριν να κάνουν τα πάντα στο παρκέ: σκορ, φάουλ και ριμπάουντ. Ο Γκριν κάθισε στον πάγκο έχοντας σημειώσει 18 πόντους σε 21 λεπτά, αλλά και 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ (μηδέν λάθη). Και η Μονακό με 7 γρήγορους πόντους (βολή του Κικάνοβιτς και 2 διαδοχικά τρίποντα του Γκλαντίρ μείωσε με συνοπτικές διαδικασίες, 70-73 στο 30ο λεπτό.

Πλησίασαν και στο καλάθι οι Γάλλοι, 71-73 με μία βολή του Ρόμπινσον. Τότε, όμως «μίλησε» ο Πάντερ, απαντώντας με τρίποντο, 71-76. Αυτός έκανε και το 73-80, με νέο τρίποντο, με εναπομείναντα χρόνο 8 λεπτά. Ο Ντούσαν Σάκοτα της έδωσε προβάδισμα 11 πόντων (76-87) και «το νερό είχε μπει στο αυλάκι». Πάντερ και Τζέιμς διαμόρφωσαν το 84-93, 3:30″ πριν τη λήξη. Ο Πολ Λακόμπ πέτυχε διαδοχικούς πόντους για το 87-94 και έμεναν 2 λεπτά για το 3ο ευρωπαϊκό της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά ο Γκλαντίρ ήταν άστοχος στο τρίποντο. Ο Ξανθόπουλος πήρε το ριμπάουντ και ο Σάκοτα έκανε το 87-96. Ο Ντι Τζέι Κούπερ πέτυχε τρίποντο απέναντι στην πρώην ομάδα του, 90-96, αλλά απέμενε μόνο 1 λεπτό. Ο Σάκοτα πήγε στη γραμμή των βολών ευστοχώντας μόνο στην πρώτη, 90-97. Και τις 2 πέτυχε ο Ρόμπινσον, 92-97 και ο Ντράγκαν Σάκοτα πήρε τάιμ άουτ στα 59″. Ακολούθησαν δύο λάθη στην επαναφορά για την ΑΕΚ. Ακολούθησε ένα κόψιμο που θα μείνει στην ιστορία του Ντελρόι Τζέιμς σε προσπάθεια του Ντι Τζέι Κούπερ, εν συνεχεία ο ίδιος έκανε και κλέψιμο, πήρε και το φάουλ από τον Κικάνοβιτς, 94-99, με 2/2 βολές στα 16″. Στη συνέχεια, ο Κούπερ πήρε φάουλ από τον Μάικ Γκριν και είχε δικαίωμα για τρεις βολές, αλλά τις έχασε και τις τρεις. Τότε, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ άναψαν καπνογόνα και άρχισαν να τραγουδούν «Δεν μπορώ να περιμένω».

Διαιτητές: Γκλίσιτς (Σερβία), Γιασεβίτσιους (Λιθουανία), Κοζλόβσκις (Λετονία)

ΜΟΝΑΚΟ (Ζβέζνταν Μίτροβιτς): Κούπερ 8 (1), Έβανς 6 (2/9 σουτ), Κικάνοβιτς 12 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λακόμπ 12 (3/8 δίποντα, 6/8 βολές, 6 ριμπάουντ), Ρόμπινσον 13, Κραφτ 9 (5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκλαντίρ 19 (4/7 τρίποντα), Τζόζεφ, Ρούντεζ, Σι 8 (2/7 σουτ), Τραορέ 8

ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Γκριν 19 (1), Χάρις 9 (4/13 σουτ, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Τζέιμς 13 (4 ριμπάουντ), Σάκοτα 16 (5/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/4 βολές), Ξανθόπουλος 2, Χάντερ 10 (4 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 8, Μαυροειδής 7, Πάντερ 16 (3), Βασιλόπουλος

Αγγελόπουλος: Θα χτίσουμε πάνω σε αυτό το τρόπαιο

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, υπογράμμισε στην κάμερα της ΕΡΤ ότι οι «κιτρινόμαυροι» θα… «χτίσουμε πάνω σε αυτό το τρόπαιο».

«Είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ΑΕΚ. Κερδίζουμε δεύτερο τελικό μέσα σε τρεις μήνες.

Μεγάλη επιτυχία, μεγάλη χρονιά για την ΑΕΚ. Συγχαρητήρια σε όλους για το πετυχημένο Final 4.

Επίσης, αυτή τη χρονιά είχαμε την παραγωγή της ταινίας για το 1968. Ήταν μια καταπληκτική χρονιά.

Είχαμε όραμα και όνειρο. Αυτό ήταν όνειρο για εμένα. Θα χτίσουμε πάνω σε αυτό το τρόπαιο. Τώρα είναι ώρα για πανηγύρια», είπε ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ.

Ντράγκαν Σάκοτα: Να χτίσουμε μία ομάδα που θα κάνει συνεχώς ένα έξτρα βήμα

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, στη συνέντευξη Τύπου.

«Συγχαρητήρια σε όλους, στους παίκτες, τους βοηθούς μου, στον κόσμο μας για την φανταστική ατμόσφαιρα», είπε αρχικά ο τεχνικός της ΑΕΚ και πρόσθεσε: «Θα μείνουμε σίγουρα στην ιστορία της ΑΕΚ. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος. Κανείς δεν πίστευε σε εμάς. Στο τέλος, όταν όλοι πια έχουν πιστέψει, τότε είναι η πιο δύσκολη στιγμή. Το ότι παίξαμε τόσο καλό μπάσκετ στον τελικό δείχνει ότι το αξίζαμε και μάλιστα απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Παίζουμε για τον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να παίζαμε μπροστά σε χίλια άτομα. Μας έδωσαν έξτρα ενέργεια και η προσπάθειά μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα σημαντικά ματς».

Όσο για το ποιος είναι ο επόμενος τίτλος που θα πανηγυρίσει με την Ένωση;: «Όλοι δουλεύουμε για τα αποτελέσματα και τα τρόπαια. Έχουμε πολλούς στόχους, οι οποίοι δεν είναι μόνο τρόπαια. Η ΑΕΚ έχει πολλούς τίτλους. Είναι δύσκολο να επαναλάβουμε κάτι, αλλά πρέπει να χτίσουμε μία ομάδα που θα κάνει συνεχώς ένα έξτρα βήμα».

Από την πλευρά του ο MVP του τελικού, Μάικ Γκριν, είπε: «Θέλω μόνο να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου που είχαν υπομονή μαζί μου μετά τον τρόπο με τον οποίο έπαιξα στον ημιτελικό της Παρασκευής. Μου έδωσαν μία ακόμη ευκαιρία. Παλέψαμε όλοι μαζί και πήραμε τη νίκη».

Σε ερώτηση για το τι είχε στο μυαλό του μετά τον ημιτελικό με την Μούρθια που δεν έπαιξε καλά, απάντησε: «Οι συμπαίκτες μου με ρωτούσαν γιατί δεν μιλούσα, γιατί ήμουν έτσι. Είναι όμορφο το συναίσθημα όμως να ξαναβρίσκω τον εαυτό μου και να κερδίζω με την ομάδα ακόμη έναν τίτλο».

Τα συγχαρητήρια της ΠΑΕ ΑΕΚ στην ΚΑΕ

Τα δικά της συγχαρητήρια έδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ στην ΚΑΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η ομάδα του Μάκη Αγγελόπουλου και του Ντράγκαν Σάκοτα έφτασε σε μία ακόμα υπέρβαση, έφερε ένα ακόμα μεγάλο τρόπαιο και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο το μαγικό τριήμερο των οπαδών της ΑΕΚ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για την ΑΕΚ μετά τη νίκη με 100-94 επί της Μονακό στον τελικό του Final 4 του Βasketball Champions League στο κλειστό του ΟΑΚΑ, μπροστά σε 20 χιλιάδες Ενωσίτες!

Η ομάδα του Μάκη Αγγελόπουλου και του Ντράγκαν Σάκοτα έφτασε σε μία ακόμα υπέρβαση, έφερε ένα ακόμα μεγάλο τρόπαιο και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο το μαγικό τριήμερο των οπαδών της ΑΕΚ».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η ΠΑΕ τονίζει:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ συγχαίρει την ΚΑΕ ΑΕΚ για την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του Champions League στο μπάσκετ. Σας είχαμε πει ότι από εσάς περιμένουμε ένα τρόπαιο ευρωπαϊκό και μας δικαιώσατε! Ολοκληρώσατε κατά τον καλύτερο τρόπο ένα μαγικό τριήμερο για τον κόσμο της ομάδας μας!

Κάνατε υπερήφανους όλους τους ΑΕΚτζήδες! Η Βασίλισσα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι και πάλι εδώ, πενήντα χρόνια μετά τον άθλο του ‘68, χάρη στις δικές σας προσπάθειες και τη δική σας συνέπεια!

Προχωράμε μαζί! Και είμαστε ακόμα στην αρχή! Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποδοχή, την αποθέωση και τη φιλοξενία της πρωταθλήτριας Ελλάδας στο κλειστό του ΟΑΚΑ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα