Μείνετε μακριά: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα προϊόντα, σύμφωνα με την Κομισιόν

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 αποκαλύπτει ποια είναι τα πιο επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από την αγορά. Κάποια από αυτά μάλιστα φαίνονται πολύ «αθώα».

Αναλυτικότερα, παιχνίδια όπως πολλά μοντέλα των δημοφιλών fidget spinners, τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου των πιο επικίνδυνων προϊόντων.

Η έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι το σύστημα εγκαιρης προειδοποίησης από τις εθνικές αρχές για την επικινδυνότητα των προϊόντων χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από το παρελθόν, συνολικά

σε 2.000 περιπτώσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο προϊόντα από τρίτες χώρες μέσω του διαδικτύου και η πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι τα εν λόγω προϊόντα πληρούν τα πρότυπα ασφάλειας της Ε.Ε.

Πολλά από τα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιούνται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πωλούνται επίσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή αγορές.

Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, η Επιτροπή ενθαρρύνει τη συνεργασία με τους διεθνείς ομολόγους της και με τις “επιγραμμικές πλατφόρμες”( ηλεκτρονικές, διµερείς ή πολυµερείς αγορές όπου δύο ή περισσότερες οµάδες χρηστών επικοινωνούν µέσω διαδικτύου), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μη ασφαλή προϊόντα δεν θα φθάσουν στους καταναλωτές της Ε.Ε.

Πριν από λίγες μέρες, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο επιχειρησιακών μέτρων που θα πρέπει να λάβουν οι επιγραμμικές πλατφόρμες και τα κράτη μέλη για να βελτιώσουν περαιτέρω τις εργασίες σχετικά με παράνομο επιγραμμικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων επικίνδυνων προϊόντων.

Τα παιχνίδια τα πιο επικίνδυνα προϊόντα για το 2017

Το 2017, τα παιχνίδια ήταν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (29 %), ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα οχήματα (20 %), τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (12 %).

Όσον αφορά τους κινδύνους, το 2017 ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν ο συχνότερα κοινοποιηθείς (28 %), ενώ στη δεύτερη θέση ήταν ο χημικός κίνδυνος (22 %).

Τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν στο σύστημα προέρχονταν από χώρες εκτός Ε.Ε.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα καταγωγής και ο αριθμός των ειδοποιήσεων παραμένει σταθερός στο 53 % (155) το 2017 όπως ακριβώς και το προηγούμενο έτος. Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης αντιπροσώπευαν 413 κοινοποιήσεις (26 %).

Το σύστημα ταχείας προειδοποίησης αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιβολή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη βελτίωση της οποίας η Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Απρίλιο τη «Νέα συμφωνία για τους καταναλωτές», η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανόνων και τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.

Το επόμενο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος θα επιτρέψει στους χρήστες να διαβάζουν κάθε προειδοποίηση σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Ηδη από το 2003, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά και/ή ανακαλούνται οπουδήποτε στην Ευρώπη ανταλλάσσονται γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να λαμβάνονται οπουδήποτε στην Ε.Ε. κατάλληλα μέτρα (απαγόρευση/διακοπή των πωλήσεων, απόσυρση, ανάκληση ή απόρριψη από τις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή).
Τριάντα μία χώρες (οι χώρες της ΕΕ μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) συμμετέχουν σήμερα στο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα