Με μέλλον ο ελληνικός στίβος: «Χρυσή» η Καρύδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 – Επιτυχίες και στο Diamond League Λονδίνου (video)

Μετά τις επιτυχίες των Μίλτου Τέντογλου και Εμμανουήλ Καραλή στο 12ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Νέων (Κ23) στο Γκέβλε της Σουηδίας, έλαμψαν και οι Σπυριδούλα Καρύδη, Χρήστος Φραντζεσκάκης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων (Κ20). Διοργάνωση που γίνεται στο Μπορός της Σουηδίας.

Η 18χρονη αθλήτρια κατέκτησε το Σάββατο (20/07) το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν, σημειώνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ Κ20. Ο νεαρός αθλητής μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή (19/07) κατέκτησε με πανελλήνιο ρεκόρ ασημένιο μετάλλιο στη σφύρα.

Την ίδια ώρα, ο Μίλτος Τεντόγλου πήρε,

μάλιστα, την 4η θέση στο Diamond League Λονδίνου το Σάββατο (20/07), εκεί όπου η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε την 2η θέση στο επί κοντώ με φετινό ρεκόρ.

Με άλμα στα 14,00 μ. (-2,4) στην πρώτη της προσπάθεια η Σπυριδούλα Καρύδη, αθλήτρια του Παύλου Σκορδίλη, έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της. Η Καρύδη στα δύο άλματα που ακολούθησαν πέτυχε 13,67 μ. και 13,76 μ., επιδόσεις καλύτερες από το 13,64 μ., που ήταν το ρεκόρ της πριν την έναρξη των αγώνων κι έπειτα συνέχισε με 13,57 μ., άφησε το πέμπτο της άλμα και σημείωσε 13,60 μ. στο έκτο και τελευταίο.

Η Αλεξάντρα Νάτσεβα (Βουλγαρία) η νικήτρια πέρυσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε και κορυφαία φέτος στον κόσμο στην ηλικία της με 14,12 μ. έμεινε στη δεύτερη θέση με καλύτερη προσπάθεια στα 13,81 μέτρα, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Λάσμαν (Λετονία) με 13,48 μέτρα.

Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ανήκε στην Βούλα Παπαχρήστου και ήταν 13,84 μ. από τις 2 Φεβρουαρίου του 2008. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας στο αγώνισμα και το δεύτερο στο σύνολο, αφού στο βάθρο των νικητριών έχει ανέβει στο παρελθόν και η Αθανασία Πέρρα.

Η Καρύδη έγινε η 12η Ελληνίδα που ξεπερνάει το φράγμα των 14,00 μ. και φυσικά η πρώτη της ηλικίας της στη χώρα μας. Η νεαρή προέρχεται από πολύ καλή περσινή σεζόν, όπου κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκιορ, ήταν τέταρτη στην ίδια διοργάνωση στο τριπλούν. Μετά τη σημερινή της διάκριση η Καρύδη στρέφει την προσοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του 2020.

Τα πέντε καλύτερα άλματα στην καριέρα της Καρύδη

14.00 (-2,4) Μπορός (20/7)
13,76 μ.(0,3) Μπορός (20/7)
13,67 μ. (-1,5) Μπορός (20/7)
13.64 (0.4) Λάρισα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα- (29/6)
13.63 (-1.5) Μπορός (18/7)

****
Συγκλονιστικός αγώνας έγινε στον τελικό της σφυροβολίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 την Παρασκευή (19/07). Πρωταγωνιστές ήταν ένας Ουκρανός και ο έλληνας αθλητής που κατάφεραν σε λιγότερο από δύο ώρες να γίνουν κομμάτι της ιστορίας.

Ο Μιχάιλο Κόχαν και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης έκαναν το «1-2», σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Ο έλληνας πρωταθλητής έστειλε τη σφύρα στην τέταρτη βολή στα 84,22 μ., που του χάρισε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση και το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα.

Ο Φραντζεσκάκης μπήκε μουδιασμένα στον αγώνα, αφού έκανε δύο άκυρες προσπάθειες και στην τρίτη πέτυχε βολή στα 75,85 μ., που τον έβαλε στην οχτάδα και παράλληλα παρέτεινε την παρουσία του στον αγώνα. Σε εκείνο το σημείο ο αθλητής όχι μόνο απέβαλε το άγχος του, αλλά φρόντισε να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο όλο το ταλέντο και την ικανότητα του.

Η τέταρτη βολή του 19χρονου μετρήθηκε στα 84,22 μ., επίδοση καλύτερη από το δικό του 81,62 μ., που ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και το 82,97 μ., που ήταν το ρεκόρ Ευρώπης στην κατηγορία Κ20, μέχρι την έναρξη των αγώνων. Την επίδοση αυτήν βελτίωσε δύο φορές στη διάρκεια του σημερινού τελικού ο εξαιρετικός Κόχαν ο οποίος επικράτησε με 84,73 μ., ενώ νωρίτερα είχε πετύχει 83,47 μέτρα.

Ο Ουκρανός, ο οποίος πέρυσι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ Κ18, βελτίωσε τρεις φορές στη διάρκεια του αγώνα και το ρεκόρ διοργάνωσης. Ο Φραντζεσκάκης είναι ο δεύτερος αυτή τη στιγμή αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη, πίσω από τον Κόχαν.

Ο αθλητής μας στις δύο τελευταίες του βολές ήταν άκυρος. Η χώρα μας κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση και το 25ο στην ιστορία του θεσμού. Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο μας στη σφυροβολία, αφού το 1989 ο Σάββας Σαριτζόγλου ήταν επίσης δεύτερος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, είμαι ενθουσιασμένος με αυτό το μετάλλιο, γιατί πέρυσι στο Παγκόσμιο Κ20 όπως και το 2017 στο Ευρωπαϊκό ολοκλήρωσα με άκυρες βολές στους προκριματικούς. Θα ήθελα σήμερα να έχω ολοκληρώσει τον αγώνα μου με βολές πάνω από τα 85,00 μ., που είναι μέσα στις δυνατότητες μου. Είναι η τελευταία μου χρονιά στην κατηγορία και ήθελα πριν αλλάξω όργανο να πετύχω μια σπουδαία βολή. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Σε αυτή την ηλικία μαθαίνεις για το μέλλον», είπε ο νεαρός αθλητής που γυμνάζεται στα Χανιά με τον Κωστή Παπαμαρκάκη.

Συγχαρητήρια από τον Υφυπουργό

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συνεχάρη μέσω των social media τόσο την Σπυριδούλα Καρύδη όσο και τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, για το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

«Θερμά συγχαρητήρια στον νεαρό γίγαντα της βαλβίδας, στον σφυροβόλο μας, Χρήστο Φραντζεσκάκη, για το ασημένιο του μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων, που διεξάγεται στη Σουηδία. Ο ελληνικός στίβος συνεχίζει να δηλώνει βροντερό «παρών» και να προδιαγράφει το ευοίωνο μέλλον», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Συγχαίρουμε τη “χρυσή” νεάνιδα, Σπυριδούλα Καρύδη, που “πέταξε” ως την κορυφή της Ευρώπης! Χθες ο έφηβος Χανιώτης σφυροβόλος, σήμερα η Κερκυραία τριπλουνίστρια, μαζί και με τα υπόλοιπα νειάτα μας στους αγώνες στη Σουηδία, επιβεβαιώνουν το λαμπρό μέλλον του ελληνικού στίβου», ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Diamnod League Λονδίνου: Δεύτερη θέση με φετινό ρεκόρ για τη Στεφανίδη

Το φετινό της ρεκόρ κατάφερε να βελτιώσει η Κατερίνα Στρφανίδη στο Diamond League του Λονδίνου. Η πρωταθλήτρια ξεπέρασε το 4,75 μ. και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο επί κοντώ.

Η Στεφανίδη πέρασε με τη δεύτερη τα 4,55 μ. και με την πρώτη τα 4,65 μ. και είχε ένα χαμένο άλμα στα 4,75 μέτρα. Στη συνέχεια ο πήχης ανέβηκε στα 4,82 μ., ύψος που η αθλήτρια μας δεν κατάφερε να νικήσει, αλλά, δείχνει πως θα είναι σε θέση να κάνει στο εγγύς μέλλον.

Η Στεφανίδη, όπως και πολλοί άλλοις πρωταθλητές έχουν αλλάξει φέτος τον προγραμματισμό τους, κυρίως γιατί ο αγώνας στόχοw της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο Λονδίνο ήταν και η Νικόλ Κυριακοπούλου που έμεινε στα 4,55 μ. και την έβδομη θέση, ύψος που ξεπέρασε με την δεύτερη προσπάθεια. Η «χάλκινη» το χειμώνα στη Γλασκώβη, νωρίτερα είχε περάσει με την πρώτη το 4,40 μέτρα.

Diamond League Λονδίνου: Τέταρτος στο μήκος ο Τεντόγλου

Την τέταρτη θέση κατέλαβε ο Μίλτος Τεντόγλου το Σάββατο (20/07) στην ίδια διοργάνωση στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου το άλμα σε μήκος συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα, χωρίς να προσμετράται στη βαθμολογία της σειράς των αγώνων.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης σε κλειστό και ανοιχτό στίβο είχε καλύτερο άλμα στα 7,99μ. (-0,8 μ/δ), στην πέμπτη του προσπάθεια, ενώ είχε ακόμη δύο έγκυρα, στα 7,84μ.και 7,87μ., και τρία άκυρα.

Νικητής του αγώνα ήταν ο Νοτιοαφρικανός Λούβο Μανγιόνγκα, ο οποίος με 8.37μ. σημείωσε την καλύτερη του φετινή επίδοση. Ο Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 8,32μ. και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Νοτιοαφρικανό Ρουσβάλ Σαμάι (8,11μ.).

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων (Κ20) – Υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές

Οριακός αποκλεισμός για τη Μαγκούλια στη σφαιροβολία

Σε μία λεπτομέρειες έχασε η Μαρία Μαγκούλια την πρόκριση στον τελικό της σφαιροβολίας του Ευρωπαϊού Πρωταθλήματος στίβου εφήβων/νεανίδων, στο Μπορός της Σουηδίας.

Η ελληνίδα αθλήτρια ισοβάθμησε στην προνομιούχο 12η θέση του προκριματικού με την Ουκρανή Χάνα Χόπιακ, καθώς αμφότερες είχαν καλύτερη βολή στα 14,83μ.

Ισοβαθμία υπήρξε και στη δεύτερη καλύτερη προσπάθειά τους, στα 14,78μ., οπότε η πρόκριση κρίθηκε στο γεγονός ότι η Μαγκούλια είχε και μία άκυρη, ενώ η Ουκρανή, έστω και με το χαμηλό 13,72μ., ήταν έγκυρη και εξ αυτού πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Στον τελικό του ακοντισμού ο Τσίτσος

Μία βολή χρειάστηκε ο Δημήτρης Τσίτσος στον προκριματικό του ακοντισμού, προκειμένου να πάρει την πρόκριση για τον κυριακάτικο (21/07) τελικό της ίδιας διοργάνωσης.

Ο έλληνας πρωταθλητής έστειλε στην πρώτη του προσπάθεια το ακόντιο στα 75,62μ., σημείωσε ατομικό ρεκόρ (είχε 72,91μ. από τις 8/6 στην Ιένα) και έπιασε το όριο πρόκρισης των 72μ., εξασφαλίζοντας μία θέση στον τελικό του αγωνίσματος.

Στην 7η θέση η Δόση

Την έβδομη θέση στον τελικό του ύψους στην ίδια διοργάνωση, κατέλαβε η Παναγιώτα Δόση, με άλμα στα 1,84 μ..

Η ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε τον αγώνα της με έγκυρο άλμα στο 1,75 μ. και 1,80 μ. και στη συνέχεια πέρασε με την τρίτη προσπάθεια το 1,84 μ. ξεπερνώντας κατά ένα εκατοστό το ρεκόρ της. Η αθλήτρια που γυμνάζεται με τον πατέρα της, Θοδωρή Δόση, συνέχισε στο 1,87 μ., όπου είχε πολύ καλά άλματα.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) με 1,92 μ., και ακολούθησαν οι Ρωσίδες Χαλίκοβα και Σπιροντόνοβα με 190 μ. και 1,87 μέτρα. Μάλιστα η Χαλίκοβα πέτυχε την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο στην κατηγορία Κ18.

Στον τελικό του τριπλούν ο Πανταζής

Ο Ανδρέας Πανταζής προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου εφήβων/νεανίδων, στο Μπορός της Σουηδίας. Με άλμα στα 15,91 μ. (-1,0), μάλιστα, ο έλληνας αθλητής βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ (15,87 μ.).

O 19χρονος άλτης ξεκίνησε πολύ καλά τον αγώνα το με 15,60 μ. (-0,1) και στο δεύτερο άλμα, σημείωσε τη σπουδαία επίδοση. Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού προκρίθηκε με την δεύτερη επίδοση στο σύνολο των δύο γκρουπ, αφού καλύτερος του ήταν μόνο ο Ουκρανός Αρτέμ Κονοβαλένκο με 16,23 μ., ο αθλητής με την κορυφαία επίδοση (16,30 μ.).

Διεθνές μίτινγκ Νόβε Μέστο: Νίκη της Πεσιρίδου στα 100μ εμπόδια

Το φετινό της ρεκόρ ισοφάρισε η Ελισάβετ Πεσιρίδου, σε διεθνές μίτινγκ στην πόλη Νόβε Μέστο της Τσεχίας.

Η πρωταθλήτρια των ψηλών εμποδίων επικράτησε του αγώνα διανύοντας την απόσταση σε 13.26 (-1,4), ισοφαρίζοντας το φετινό της ρεκόρ, το οποίο είχε πετύχει στην αρχή της σεζόν στο μίτινγκ «Βενιζέλεια – Χανιά».

Η Πεσιρίδου πριν λίγες ημέρες συμμετείχε σε αγώνα στο Ταμπόρ όπου με συνολικό άνεμο είχε πετύχει 13.16. Μετά την ολιγοήμερη προετοιμασία στην Τσεχία, η αθλήτρια θα επιστρέψει στην Ελλάδα όπου θα ετοιμαστεί για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: ΣΕΓΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα