Με ένα ολοκληρωμένο app κατάφεραν να νικήσουν τον δάκο της ελιάς

«OliveFlyNet» μπορεί να μην σας λέει κάτι αλλά πρόκειται για ένα πολυεργαλείο, που μόλις γίνει εμπορικά διαθέσιμο θα γίνει ανάρπαστο.

Και γιατί να μην γίνει άλλωστε αφού μέσα από το κινητό οι ελαικαλλιεργητές θα μπορούν να ελέγχουν την εμφάνιση του δάκου και την καταπολέμησή του μέσα  από το κινητό τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις άνθρωποι της Γεωπονικής ένωσαν τις δυνάμεις τους και τέθηκε σε εφαρμογή το project.

O Θόδωρος Τσιλιγκιρίδης,

καθηγητής δικτύων και πληροφορικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Διονύσιος Περδίκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. και ο Δρ Κωνσταντίνος Ποντικάκος γεωπόνος – Γεωπληροφορικός Msc.

Το σχέδιο μπορεί να μοιάζει απλό στη σύλληψή του ωστόσο στην πράξη έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες για ν αγίνει πραγματικότητα.

Ειδικές ηλεκτρονικές παγίδες τοποθετούνται στο υπό παρακολούθηση αγροτεμάχιο. Οι αισθητήρες στέλνουν τις πληροφορίες (εικόνες και μετεωρολογικά δεδομένα) στη γεωβάση όπου αναλύονται τα δεδομένα και δίνεται η εντολή για ψεκασμό.

Συγκεκριμένα σε κάθε παγίδα είχαν προσαρμοστεί δύο αισθητήρες εικόνων υψηλής ανάλυσης (5 Mpxl), από ένας σε κάθε πλευρά της παγίδας, καθώς, και ασύρματοι αισθητήρες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Οι αισθητήρες εικόνας έπαιρναν  4 φωτογραφίες ανά ημέρα. Οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, έφθαναν στον server μέσω δικτύου όπου ο ειδικός μπορούσε να καταμετρήσει οπτικά τα αρσενικά και τα θηλυκά άτομα του δάκου, με ποσοστό επιτυχίας 93,5% και να τα καταχωρήσει στη γεωβάση.

Η θέση των δένδρων, των παγίδων και των άλλων στοιχείων του ελαιώνα (π.χ. ποικιλίες ελιάς, περιοχές που σε μια ακτίνα γύρω από αυτές δεν πρέπει να γίνει ψεκασμός, όπως κτίσματα ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές) είχαν ψηφιοποιηθεί με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών και την καθοδήγηση των ψεκαστών στο πεδίο.

Σε συνδυασμό λοιπόν με τα ψηφιοποιημένα στοιχεία του ελαιώνα, το σύστημα διαμόρφωνε   χάρτες επικινδυνότητας προσβολής με ζώνες διαφορετικής έντασης ψεκασμών π.χ. καθόλου ψεκασμός ή ψεκασμός καθενός ή κάθε δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου δένδρου.

Και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του «OliveFlyNet» δεν άργησαν να έρθουν.

Η εφαρμογή του προσέφερε σημαντική μείωση των λαθών ψεκασμού (97-100%), αποφυγή ψεκασμού στις ζώνες προστασίας των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, μεγάλη μείωση της ποσότητας του ψεκαστικού διαλύματος (-84,81%).

Το 2018 το «OliveFlyNet»: Ολοκληρωμένο Σύστημα Υπηρεσιών Θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς» κατατάχθηκε στην τρίτη θέση στον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, Olive Challenge.

Και τώρα οι καθηγητές επεκτείνουν το πρόγραμμα αυτό σε μεγάλες εκτάσεις για τον δάκο της ελιάς και για την  μύγα της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα