Μακρόν και Μέρκελ με διαφορετική… εικόνα για Ταμείο Ανάκαμψης – «Υπάρχει η προθυμία για συμβιβασμό»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή (19/07) ότι υπάρχει η προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (συνεχίζεται την Κυριακή), αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση. Διαφορετική άποψη έχει η Άγκελα Μέρκελ.

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», είπε ο γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. «Θα δούμε

τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά», συνέχισε…

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται – και χρειαζόμαστε – την ευρωπαϊκή ενότητα», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μέρκελ: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των νέων συζητήσεων το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτοί που σχεδίαζαν και πρότειναν το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον κορονοϊό.

Όρμπαν για Ταμείο Ανάκαμψης: Οι «27» είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε ότι τέσσερα ευρύτερα θέματα διχάζουν τους «27» σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά επισήμανε ότι είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα, τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι: το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

(πληροφορίες από Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα