Μάχη με τις φλόγες στη Φθιώτιδα: Στο «παρά πέντε» γλίτωσαν δύο χωριά (video)

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση και είναι ανάμεσα σε τρεις οικισμούς: Παλιούρι, Καστρί και Γραμμένη – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμειςΜετά και την επέμβαση της πυροσβεστικής δεν εκφράζεται αυτή τη στιγμή ανησυχία για τους οικισμούςΤο μέτωπο έχει απλωθεί σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων και κινείται προς δύσβατες ακατοίκητες περιοχές

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (08/07) στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα σε δασική

έκταση ανάμεσα στο Καστρί και τη Γραμμένη του δήμου Μακρακώμης. 

Σημειώνεται ότι προς ώρας δεν εκφράζεται ανησυχία για τους οικισμούς, αλλά στο… παρά πέντε γλίτωσαν δυο χωριά. Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση και είναι ανάμεσα σε τρεις οικισμούς: Παλιούρι, Καστρί και Γραμμένη.

Οι φλόγες κατέκαψαν αρκετά στρέμματα χαμηλής δασικής βλάστησης, βοηθούμενες από τον δυνατό όσο και καυτό αέρα που φυσάει στην περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία σε ορεινή περιοχή και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις καθώς αναπτύχθηκε προς τρεις κατευθύνσεις. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Μακρακώμη και από τη Λαμία που πήγαν στο συγκεκριμένο σημείο μπόρεσαν να ελέγξουν τα δύο από τα τρία μέτωπα πολύ γρήγορα, αλλά ένα μέτωπο που κινείται βόρεια τους την περιοχή του Δομοκού ξέφυγε παρά τις ρίψεις που έκαναν τα δύο αεροσκάφη πετζετέλ, που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Λαμίας.

Η φωτιά αρχικά κινήθηκε προς τα χωριά Παλιούρι και Καστρί και εκεί παρατάχθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν, αρχικά με 15 οχήματα και 30 πυροσβέστες όπως επίσης και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις έκαναν και τα δύο αεροσκάφη.

Η φορά του ανέμου άλλαξε και έτσι η φωτιά απομακρύνθηκε από τα χωριά Καστρί και Παλιούρι και πλέον σχημάτισε ένα μέτωπο που κινείται βόρεια ανάμεσα στα χωριά Τρίλοφο και Μοσχοκαρυά, όπου η μάχη συνεχίζεται από αέρος.

Το μέτωπο έχει, ωστόσο, απλωθεί σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων και κινείται προς δύσβατες ακατοίκητες περιοχές γι’ αυτό και άμεση πρόσβαση έχουν μόνο τα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα «όλες οι δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο πριν αυτό περάσει προς το χωριό Τρίλοφο ή προς το χωριό Μοσχοκαρυά, καθώς από κει και μετά πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται μέσα στη νύχτα. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν χωρία, καθώς έχει απομακρυνθεί φωτιά από αυτά».

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και μέσα της Πολιτικής Προστασίας, συν τα δύο PZL (πετζετέλ) από το αεροδρόμιο της Λαμίας έφθασαν πολύ γρήγορα στο σημείο, πετυχαίνοντας να κόψουν τη φωτιά πριν από τα χωριά Καστρί και Παλιούρι, σώζοντας σπίτια αλλά και μαντριά που είναι διάσπαρτα στην περιοχή.

Στο σημείο έφτασαν αρχικά 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 αεροσκάφη. Πλέον οι δυνάμεις, όμως, έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα κατάσβεση επιχειρούν, 80 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 αεροσκάφη, 4 οχήματα από ΟΤΑ. Την επιχείρηση συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και το Δασαρχείο.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραΐσκος.

«Αυτή τη φορά η μάχη με τις φλόγες δίδεται στην Δυτική Φθιώτιδα, στην περιοχή μεταξύ του Καστρίου και της Γραμμένης του Δήμου Μακρακώμης. Όλη η προσπάθεια των πυροσβεστών και των ανθρώπων της Περιφέρειας και του Δήμου, εστιάζει στον περιορισμό της πυρκαγιάς, όσο γίνεται, πριν πέσει το σκοτάδι…», έγραψε στο Facebook, ο Κώστας Μπακογιάννης.

Πηγή: lamiareport.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα