«Καμπανάκι» ειδικών για κορονοϊό: Προσοχή αλλιώς σύντομα θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα (video)

Αν και η παρουσία λοιμωξιολόγων σε κανάλια και Μέσα ενημέρωσης είναι καθημερινή σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να αρχίσουν να γίνονται πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε περιγράψει τα πράγματα τόσο δραματικά όσο τα περιέγραψε την Τετάρτη η κυρία Αθηνά Λινού.

Η επιδημιολόγος και καθηγήτρια του ΕΚΠΑ μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είπε ότι με τα νέα μέτρα και τη χρήση μάσκας υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τέτοια έξαρση που θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα.

«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα. Είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους», τόνισε αρχικά και συνέχισε:

«Ανησυχώ αρκετά, γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις, ενώ υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα.

Ελπίζω ότι τα νέα μέτρα και η ανάπτυξη της σύνεσης μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στον περιορισμό επαφών, θα βοηθήσουν. Πρέπει, λοιπόν, να περιορίσουμε τις επαφές μας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Να επικοινωνούμε διαδικτυακά με κάποιους από τους φίλους μας. Έτσι θα περιοριστεί η διασπορά και αν νοσούμε, θα μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης.

Στην εκκλησία θεωρώ ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, με εξαίρεση την ώρα της Θείας Κοινωνίας. Η ασπίδα προσώπου δεν προστατεύει ούτε αυτόν που τη φορά, ούτε τους άλλους. Χρειαζόμαστε είτε μία καλή υφασμάτινη μάσκα είτε χειρουργική».

Εξαδάκτυλος: Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι

Την απαισιοδοξία και τους φόβους του για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα έπρεπε στις εκκλήσεις των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι. Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος. Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει», τόνισε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open TV και εν συνεχεία ανέφερε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, καθώς όπως είπε «προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα