Κυβερνητικό «όχι» στην ΕΕΤ για αύξηση του όριου οφειλών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να αυξήσει το ελάχιστο όριο οφειλών για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό από τα 20.000 στα 50.000 ευρώ, όπως κατέστη σαφές από παρέμβαση που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συζητά το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Είχε

προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα η ακρόαση του προέδρου της ΕΕΤ Νίκου Καραμούζη ο οποίος είχε ζητήσει το ελάχιστο ύψος οφειλών, να είναι στα 50.000 και όχι στα 20.000 ευρώ, «για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας» και γιατί «υπάρχει βάσιμος φόβος το σύστημα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα από δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα προσέλθουν στις τράπεζες με το χαμηλό όριο».

«Αναφορικά με τις οφειλές των 20.000 ευρώ, θέλω να επισημάνω ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες προβλέφθηκε τυποποιημένη διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας των σχεδίων ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν συνολικό χρέος από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Οπότε το μπλοκάρισμα για το οποίο κάνουν λόγο οι τράπεζες είναι αβάσιμο», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις, κυρίως των εκπροσώπων των τραπεζών και του δημοσίου (σ.σ. επισημάνθηκε από πολλούς φορείς ότι θα είναι δύσκολο δημόσιος υπάλληλος ή τραπεζικό στέλεχος να υπογράψει ρύθμιση οφειλών),ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το σχέδιο νόμου δεν περιέχει αυτή τη διάταξη ώστε να προστατεύονται από άδικες διώξεις. Προετοιμάζεται όμως σχετική διάταξη, από το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία πρόκειται να εισαχθεί σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του.

Αναφορικά με την ετοιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι ίδιες οι τράπεζες συνεργάζονται με το υπουργείο «ώστε να είμαστε έτοιμοι σε τρεις μήνες που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Για τη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι είναι προαιρετική και ότι η διαδικασία όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμο στοχεύει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη πληρότητα των αιτήσεων με στόχο τη διευκόλυνση των δικαστών οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν εξετάζουν την ουσία της ρύθμισης αλλά προβαίνουν μόνο σε έλεγχο συνδρομής των υποχρεωτικών κανόνων.

Τέλος αναφορικά με την υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υπουργός Οικονομίας παρέπεμψε στην πρόνοια του άρθρου 15 παράγραφος 21 του σχεδίου νόμου με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα του δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρούν διμερώς σε ανάλογες ρυθμίσεις οφειλών, με πρόσωπα που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου(σ.σ. του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό).

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα