Κυριάκος, ο νέος «Κουφοντίνας» για τον Μπακογιάννη

Τα «απόνερα» της συνέντευξης και το πραγματικό μήνυμα ΜητσοτάκηΟι διαφορετικοί τρόποι που Κυριάκος – Ντόρα «έχτισαν» το όνομά τουςΣτο φόντο… Μπακογιάννης και ο αποκλεισμός του από οτιδήποτε απειλητικό για τον ίδιο

Την οικογενειοκρατία… από τα μέσα έχει αποφασίσει να πολεμήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μηδενική συμμετοχή μελών της δικής του οικογένειας σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνησή του.

Μπορεί όμως ο «κόφτης» που έβαλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στην

αδερφή του, και επί χρόνια βουλευτίνα του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή» να δείχνει τις προθέσεις του και ουσιαστικά την «πολεμική» του διάθεση όχι τόσο στην Ντόρα, αλλά στον μακράν πιο επικίνδυνο εσωκομματικά γιο της και ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη, την ίδια στιγμή εκείνο που αξίζει να αναφερθεί και ίσως χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο τόσο ο Κυριάκος, όσο και η Ντόρα «έχτισαν» το πολιτικό τους όνομα μέσα στα χρόνια.

Δείτε επίσης: «Κόφτη» στην Ντόρα Μπακογιάννη βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με το δεύτερο, δεν ήταν λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους αναφορικά με τη δήλωση αυτή, αφού όπως επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, επρόκειτο για «επιεικώς άστοχη ενέργεια». Πέρα από τον Κωστή Χατζηδάκη, που χθες, Κυριακή, δήλωσε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ότι «ήταν δύσκολη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη», και άλλα πολύπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με δηλώσεις τους στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπονόησαν την αντίθεσή τους.

O Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να το έχει καταλάβει πυροδοτεί την πτώση του

«Μια τέτοια απόφαση έχει πολλές παραμέτρους και στρέφεται με τον απόλυτο τρόπο κατά της Ντόρας. Ο Κυριάκος θα έπρεπε να γνωρίζει -και να το έχει λάβει υπόψη του- ότι η Ντόρα ανέβηκε όλα τα σκαλιά της πολιτικής, σε αντίθεση με τον αδερφό της, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, κι όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε ακόμα επανακάμψει ως κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή καθώς έφερε, ως βασικό χαρακτηριστικό του, το στίγμα του αποστάτη. Η Ντόρα ξεκίνησε από την κακή εποχή της οικογένειας Μητσοτάκη κι όχι από την καλή.

Πέραν των ικανοτήτων της, την πολιτική της σταδιοδρομία δεν την έκανε ως Ντόρα Μητσοτάκη αλλά ως Ντόρα Μπακογιάννη. Ως Μπακογιάννη κέρδισε το ’90 τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, της ιδιαίτερης πατρίδας του Παύλου. Αν δεν την κέρδιζε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Αν η Ντόρα οφείλει σε κάποιον κάτι, αυτό πρωτίστως το οφείλει στη σχέση της με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη και δευτερευόντως στο ότι είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντίθετα, ο Κυριάκος μπήκε στην πολιτική και σταδιοδρόμησε ως Μητσοτάκης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Κυριάκος, ο πολιτικός «Κουφοντίνας» του Μπακογιάννη

Την ίδια στιγμή βέβαια ο μελλοντικός παροπλισμός της Ντόρας φαντάζει σχετικά «αναίμακτος» μπροστά σε αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως απώτερο σκοπό. Η σταδιακή απομόνωση της Ντόρας, εντός κόμματος, η άνοδος του Άδωνη και των συν αυτώ σε ανώτατες επιτελικές θέσεις, η οικειοποίηση ακροδεξιάς ατζέντας και η πολιτική εκτέλεση μελών της οικογένειάς του, εύκολα θα μπορούσαν να του προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του «νέου Κουφοντίνα» που ξαναστήνει στον τοίχο το Μπακογιαναίικο.

Το επικοινωνιακό χάρισμα, η αυξανόμενη δυναμική που αποκτά ο Κώστας Μπακογιάννης ως ελπιδοφόρος πολιτικός -πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης- καθώς και το ενδιαφέρον που προσέλκυσε πάνω του όταν διαφώνησε με την κεντρική γραμμή του κόμματος σχετικά με τη συμμετοχή των «γαλάζιων» στελεχών στα περιφερειακά συνέδρια, φαντάζουν επικίνδυνα στα μάτια του θείου του, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον αφοπλίσει πολιτικά αποκλείοντάς τον από κάθε θώκο, ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φοβούμενος ενδεχόμενη ανατροπή του.

Η πολιτική εκτέλεση όμως της Ντόρας και ταυτόχρονα του γιου της, θα σημάνει και το τέλος στις σχέσεις των δύο, όσο καλά λόγια κι αν ακουστούν και όσο κι αν καταφύγουν στα γνωστά κλισέ «το αίμα νερό δεν γίνεται». Διότι στο ρητό αυτό υπάρχει μία εξαίρεση: Η οικογένεια Μητσοτάκη. Το αίμα νερό γίνεται.

Ένα είναι βέβαιο, ότι μετά την απόφασή του αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να το καταλάβει, πυροδοτεί την πτώση του. Οι «παγωμένες» σχέσεις των δύο είναι αντικείμενο συζήτησης των άπειρων ανδρών της φρουράς του Κυριάκου, που ακούν και βλέπουν πολλά, ενώ συζητάνε ακόμα περισσότερα.

Διότι το να χτυπάει ο Κυριάκος την οικογενειοκρατία, που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε, είναι ανέκδοτο για να γελάει ο ίδιος μαζί με τον φίλο του τον εξωγήινο.

Keywords
Τυχαία Θέματα