Κυριάκος Μητσοτάκης: Απομονώθηκε διπλωματικά η Τουρκία – Πλήρης στήριξη από τους εταίρους (video)

Στην πλήρη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, όπως φάνηκε και από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή (13/12). Αυτός ήταν άλλωστε, ο στόχος της Ελλάδα, όπως είχε τονιστεί εδώ και ημέρες με βάση τις κινήσεις που έγιναν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι  η Ελλάδα στηρίχθηκε διπλωματικά απέναντι στο «παντελώς άκυρο

το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης», όπως το χαρακτήρισε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών». Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες οι Έλληνες και οι Ελληνίδες από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο. Όχι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τόνισε πως ζήτησε και έλαβε από όλους τους ομολόγους του «την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Σημείωσε ότι «ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου»

Για την συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας παρά την καταδίκη  από την ΕΕ και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας ο πρωθυπουργός είπε: «θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή φόρα όπως τον ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της». «Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που θα είναι απαραίτητος», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν υπήρξαν άλλες παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν έχει λάβει εγγυήσεις για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό!»

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα, και για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά. Για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση. Μέσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή. Αλλά με βάση την στάση της Τουρκίας δεν θεωρώ ότι είναι καλό αν τον συναντήσω αυτή την στιγμή».

Όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός με ποια γραμμή πηγαίνει στον Λευκό Οίκο είπε ότι «Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το περιεχόμενο της συνάντησης. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις επίσημες ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά το άκυρο μνημόνιο (Τουρκίας – Λιβύης) και πιστεύω ότι θα επαναληφθεί αυτό. Το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στο πλάνο των αμυντικών μας εξοπλισμών. Επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί η αποτρεπτική μας ισχύς περνά από εκεί. Η Βουλή κύρωσε την αναβάθμιση των F16 και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας, στο οποίο δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο επίπεδο των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα από αμερικανικά κεφάλαια που θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σημαντική στρατηγική σχέση που θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και περιεχόμενο».

Συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Live | Συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Freitag, 13. Dezember 2019

Πηγή: Κυριάκος Μητσοτάκης: Απομονώθηκε διπλωματικά η Τουρκία – Πλήρης στήριξη από τους εταίρους (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα