Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική: «Κλειδώνουν» την αμυντική συμφωνία

Βαρύνουσας σημασίας τόσο σε συμβολικό, όσο και σε πολιτικό, διπλωματικό και εν τέλει στρατιωτικό επίπεδο αναμένεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που συνέρχεται την Πέμπτη (10/09) το απόγευμα στην Κορσική.

Στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση μετά τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξ αιτίας του πλου του «Oruc Reis» και του στολίσκου σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν εκπέμπει

αφ’ εαυτής της ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και μία αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τυχόν εξακολούθηση της προκλητικότητας της θα έχει ως αντίκτυπο τη σοβαρή επιδείνωση της ευρω – τουρκικής σχέσης, αλλά και επώδυνα για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία αντίμετρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να βάλουν και τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανώς και πάλι επί γαλλικού εδάφους, τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά μεταξύ άλλων και στην αγορά οπλικών συστημάτων με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale.

Αθήνα και Λευκωσία, πάντως, προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των θέσεων τους έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν πως δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας και η υπεράσπιση των ελληνοκυπριακών θέσεων, καθώς στη Σύνοδο μετέχουν και χώρες, όπως η Μάλτα λόγου χάρη ή ακόμη και η Ισπανία, η πολιτική των οποίων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εχθρική προς την Τουρκία. Τα ίδια πρόσωπα παρατηρούσαν πως η προκλητική συμπεριφορά, που συνεχίζει να επιστρατεύει η γείτονα την αποξενώνει ακόμη και από χώρες με τις οποίες διατηρεί καλές σχέσεις, ενισχύοντας παράλληλα τα ερείσματα της Ελλάδος εντός και εκτός ΕΕ.

Εκτιμάται, δε, πως το… κεκτημένο της Κορσικής μπορεί να εξελιχθεί σε χρήσιμο εργαλείο εν όψει της ειδικής συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου Αθήνα και Λευκωσία αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, εφόσον η τελευταία δεν έχει εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με ορίζοντα, την εν λόγω Σύνοδο, αλλά και εν αναμονή της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη (15/09), Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (09/09) προπαρασκευαστικού χαρακτήρα τηλεδιάσκεψη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επαναβεβαιώθηκε η προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς το κλίμα μεταδίδεται πως είναι πολύ βαρύ στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μισέλ δρα συμπληρωματικά προς την εν εξελίξει γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου και με προφανή στόχο να αποκρούσει την τουρκική προπαγάνδα, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δραστήρια όσο και επικίνδυνη εσχάτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε άρθρο του, που δημοσιεύεται σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους «Times» της Μ. Βρετανίας, την «FAZ» της Γερμανίας και τη «Le Monde» της Γαλλίας, όπου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως η τουρκια εχει στην πραγματικότητα δυο δρόμους: η θα απέχει των προκλήσεων κ εν γενεί της επιθετικής συμπεριφοράς, η θα έλθει αντιμέτωπη με οδυνηρές για αυτήν οικονομικές κυρώσεις.

Την Τετάρτη (09/09) η Αθήνα δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στο ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να εκθέσει στα κράτη – μέλη της Συμμαχίας όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτή επιδρά στη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο της περιοχής όσο και της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της συζήτησης, που προκάλεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

Τονίστηκε εκ νέου κατά πληροφορίες, πως η Αθήνα είναι έτοιμη για επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου επί της μίας και μοναδικής υφιστάμενης διαφοράς, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών, εξ ου και επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά πως απαράβατος όρος να κάτσουν οι δύο πλευρές εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου είναι η άμεση απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εντός της ημέρας τις παρατηρήσεις της επί της δέσμης ιδεών, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την δημιουργία μηχανισμού απεμπλοκής με στόχο την αποσόβηση στρατιωτικών συμβάντων, μολονότι έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά στην τουρκική επιθετικότητα και όχι τεχνικό.

Εν κατακλείδι, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο δεν κρίνεται σημαντική μόνο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους εξοπλισμούς και την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και διότι οι δύο ηγέτες θα στείλουν διπλό μήνυμα προς την Τουρκία: τόσο με την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και με το ραντεβού των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Το ίδιο έπραξε ο πρωθυπουργός και με άρθρο του που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (09/09) σε τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Εκεί, αφού διαμήνυσε εκ νέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή μεν στο διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών, κατέδειξε πως το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό.

Πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου

Παράλληλα, προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τελευταία στιγμή τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει πάντως το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, φωτογραφίζοντας το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, επισημαίνει πως από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Έρντογαν θέλησε να τον πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει «γέφυρα» για να «πατήσει» η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά έκτοτε, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργεί περισσότερο ως προβοκάτορας παρά ως εταίρος.

Αλλαγή στο πρόγραμμα της ΔΕΘ λόγω Μόριας

Τέλος, στο φόντο της έκτακτης κατάστασης, που προέκυψε τόσο με τον εμπρησμό του καταυλισμού στη Μόρια, όσο και με τις ταυτόχρονες πυρκαγιές της Τετάρτης (09/09), σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδίως εκείνες στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε κατά πληροφορίες να τροποποιήσει το πρόγραμμά του στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του φόρουμ της ΔΕΘ.

Ενώ ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα το μεσημέρι της Παρασκευής, τελικώς θα μεταβεί Θεσσαλονίκη το μεσημέρι του Σαββάτου (12/09) και στο townhall της Παρασκευής, που είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη θα μιλήσει ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα