Κρίσιμη ημέρα για Καταλονία – Ο καθαιρεμένος Πουτσδεμόν υποψήφιος για την προεδρία

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας έφτασε στη Δανία χωρίς να συλληφθείΗ ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους ΠουτσδεμόνΘέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως ο Πουτσδεμόν

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη πρότεινε προς τους βουλευτές την υποψηφιότητα του αυτονομιστή καθαιρεθέντος προέδρου Κάρλες Πουτσδεμόν για την προεδρία της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.

Ο Ρότζερ Τόρεντ συνόδευσε την πρότασή του αυτή με την θέση ότι η υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτσδεμόν είναι «απολύτως νόμιμη».

Δείτε επίσης: Ξεκάθαρη η νίκη των

αυτονομιστών στην Καταλονία – Μεγάλο πλήγμα για τον Ραχόι

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais.

Δείτε επίσης: Πουτσδεμόν: Μπορώ να διοικώ την Καταλονία από το Βέλγιο

Ο Πουτσδεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλονία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας.

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Πουτσδεμόν

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε εισαγγελικό αίτημα να επαναφέρει σε ισχύ ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτσδεμόν.

Ο Πουτσδεμόν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Δανία για να εκφωνήσει μια ομιλία, αντιμετωπίζει στην Ισπανία δεκάδες χρόνια κάθειρξης επειδή ηγήθηκε της προσπάθειας της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί.

Η απόφαση να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης αναβάλλεται μέχρι το καταλανικό κοινοβούλιο να αποκαταστήσει την ομαλή δραστηριότητά του, αναφέρεται σε δήλωση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής εκτιμά επίσης πως η σημερινή μετακίνηση του Πουτσδεμόν από το Βέλγιο στη Δανία έχει ακριβώς στόχο «να προκαλέσει αυτή τη σύλληψη στο εξωτερικό», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει επιχειρήματα για να αναγορευθεί, παρά την απουσία του, πρόεδρος της Καταλονίας.

Θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως ο Πουτσδεμόν

Ο Πουτσδεμόν είναι ο κύριος υποψήφιος αλλά θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως για να αποφύγει τη σύλληψή του αν επιστρέψει στο ισπανικό έδαφος. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε μια εκλογή εν τη απουσία του.

Δείτε επίσης: Ραχόι: Παράλογη η πρόθεση του Πουτσδεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το εξωτερικό

Keywords
Τυχαία Θέματα