Κουτσούμπας: Στόχος της αναθεώρησης η κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος

Τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση κατήγγειλε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή την Τετάρτη.

Σχολιάζοντας τον καυγά που στήθηκε μεταξύ του Αλέξης Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «συμπαιγνία» και για «δικομματικό

παιχνίδι» το οποίο έγινε «με τη συμβολή και του προέδρου της Βουλής».

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους. Ο πρώτος είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και ο δεύτερος είναι οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Από τη μια μεριά προωθεί ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του.

Από την άλλη, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις τόσες προεκλογικές διακηρύξεις του που οι περισσότερες μένουν στα συρτάρια, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της μεγάλης κατηφόρας του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, ώστε να εφαρμόζεται αδιατάρακτα η αντιλαϊκή πολιτική και να μην διαταράσσεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο (να μην διαταράσσεται) από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναπαλαιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι επειδή και οι δύο στόχοι είναι «καραμπινάτα αντιδραστικοί» γι’ αυτό και η κυβέρνηση συμπίπτει με την ΝΔ και άλλα κόμματα που και αυτά μιλούν για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική «συνέχεια» και «σταθερότητα».

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μανούλα» στο παιχνίδι των λέξεων και στην διαστρέβλωση των εννοιών της προόδου και της συντήρησης, επισήμανε ότι «συντήρηση είναι το να μιλάς για τα υπερεθνικά κέντρα, που χειραγωγούν τη λαϊκή βούληση, αλλά να μην ακουμπάς καν τα συνταγματικά άρθρα, όπως το άρθρο 28, το άρθρο 80, που κατοχυρώνουν αυτά τα λεγόμενα υπερεθνικά κέντρα. Συντήρηση είναι να δέχεσαι την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος και να αποδέχεσαι τα αντίστοιχα άρθρα του συντάγματος που την επιτρέπουν, να αναγνωρίζεις τυπικά ορισμένα δικαιώματα στο Σύνταγμα και να τα υπονομεύεις με χίλιους τρόπους».

«Συντήρηση είναι να μην ακουμπάς καν αναγκαίους, υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, κατοχυρωμένους αλλού, εδώ και αιώνες, σε άλλες χώρες, όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας και να τους προσπερνάς με ημίμετρα. Και να προσθέτεις μάλιστα και ένα νέο επιχειρηματικό αυτή τη φορά εναγκαλισμό με την εκκλησία, όπως είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο οποίο εντάσσετε και αμφισβητούμενες εκτάσεις, για να αποσπάσετε αυτή τη φορά τη συναίνεση της εκκλησίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πάνω απ’ όλα συντήρηση είναι το ίδιο το αστικό Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την εξουσία και τις διεθνείς συμμαχίες της κυρίαρχης εκμεταλλεύτριας τάξης.

«Ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος φαίνεται, και από το γεγονός, ότι καθορίζει το σύνολο των εξειδικευμένων νόμων και των αξόνων λειτουργίας και δράσης του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας σειρά γενικόλογων άρθρων του Συντάγματος για δικαιώματα, όπως της εργασίας, της κατοικίας, της απεργίας τα οποία δικαιώματα όμως «υπονομεύονται στην πράξη με ρήτρες, “παραθυράκια” διάφορα, με εξαιρέσεις και φυσικά με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους».

Είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι «το υπέρτατο δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα και συνολικά το σύστημά σας, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα βάθρα της αστικής εξουσίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας, και για να προλάβει πιθανούς τριγμούς και ρωγμές, κυρίως από την προοπτική ανόδου της ταξικής πάλης, που μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια σε αυτό το σύστημα.

«Μια τέτοια “αστάθεια’ βέβαια, είναι θεμιτή και δημιουργική, συμβάλει να ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές και ανατροπές σε όφελος των πολλών, των λαϊκών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για επίτευξη της επιδίωξης αυτής εντάσσεται το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και την ισχυροποίηση του θεσμού με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και την δυνατότητα συνέχισης της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που έχασε την πλειοψηφία λόγω ψήφου δυσπιστίας.



Keywords
Τυχαία Θέματα