Κορονοϊός: Τουλάχιστον 286.000 θάνατοι παγκοσίως – Περισσότερα από 4,1 εκατ. κρούσματα (video)

Περισσότερα από 4,1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 καταγράφονται παγκοσμίως και περισσότεροι από 286.000 θάνατοι από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε η νόσος στη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως σήμερα 286.330 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, ενώ τουλάχιστον 4.177.584 έχουν προσβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, έχει σημειωθεί πολλές φορές, ότι κρούσματα και θάνατοι ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι από όσους

καταγράφονται.

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί κυρίως σε οίκους ευγηρίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με μία έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Μαΐου, περίπου 24.000 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη απ’ ό,τι θα αναμενόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι 5.300 περισσότεροι πολίτες μπορεί να πέθαναν αφότου νόσησαν με κορονοϊό στη Νέα Υόρκη.

Ανησυχία προκαλούν, ωστόσο, και τα νέα κρούσματα σε χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν εγκαίρως και με επιτυχία την πανδημία και έχουν ήδη βγει από το lockdown, όπως η Νότια Κορέα. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία νέα μεγάλη πρόκληση, αφότου ήδη 101 πολίτες, οι οποίοι διασκέδασαν προ ημερών σε περιοχή με έντονη νυχτερινή ζωή, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και αναζητούνται οι επαφές τους.

Προκειμένου να περιοριστεί όσον το δυνατόν συντομότερα μία νέα εστία κρουσμάτων, οι αρχές ακολουθούν τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη συνταγή της ιχνηλάτησης των επαφών και των διαγνωστικών τεστ, μία τακτική που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της Covid-19.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η περίπτωση της Ρωσίας, η οποία επί μέρες καταγράφει σταθερά περισσότερα από 10.000 κρούσματα καθημερινά, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ήδη ξεπεράσει τη Βρετανία και να βρίσκεται τρίτη στη λίστα με τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως. Η Ρωσία έχει καταγράψει 232.243 κρούσματα και 2.116 θανάτους. Οι αρχές αποδίδουν τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων στον επίσης μεγάλο αριθμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται – περισσότερα από 5,8 εκατ.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Guardian, BBC)

Keywords
Τυχαία Θέματα