Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός από τον θανατηφόρο ιό στην Ευρώπη (video)

Ο κορονοϊός προκάλεσε τον πρώτο θάνατο και στην Ευρώπη. Ανακοινώθηκε επίσημα το Σάββατο (15/02) ότι ο νεκρός βρίσκεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κινέζο τουρίστα, 80 ετών. Τι ανακοίνωσε η Υπουργός Υγείας της χώρας. 

Την ίδια ώρα, κατευναστικές δηλώσεις έγιναν από το Πεκίνο εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για τον οικονομικό αντίκτυπο του θανατηφόρου ιού. Οι ΗΠΑ

θα επαναπατρίσουν Αμερικανούς που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess»… Στο μεταξύ, οι θάνατοι από τη θανατηφόρα επιδημία στην Κίνα έχουν ξεπεράσει τους 1500, τους διπλάσιους από όσους είχε προκαλέσει ο SARS την περίοδο 2002-2003.

Tourist dies in France after contracting the new coronavirus https://t.co/I4CR0A6nlZ pic.twitter.com/CwX4Je9eRg

— jukonet (@Jukonet) February 15, 2020

Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός στην ήπειρό μας

Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από τον κορονοϊό είναι, πλέον, γεγονός. Πρόκειται για έναν κινέζο τουρίστα, ο οποίος βρισκόταν στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, Ανιές Μπουζέν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο άνδρας καταγόταν από την κινεζική επαρχία Χουμπέι.

i24NEWS – Coronavirus: décès d’un touriste chinois en France, premier mort hors d’Asie https://t.co/3fE1egwtiO pic.twitter.com/3Pt2oY4Wq6

— MAKOM (@appmakom) February 15, 2020

Έφτασε στη Γαλλία στις 23 Ιανουαρίου και στις 25 Ιανουαρίου, άρχισε να νοσηλεύεται σε καραντίνα, στο νοσοκομείο «Μπισά» στο Παρίσι. «Παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση του ήταν κρίσιμη», είπε χαρακτηριστικά η Ανιές Μπουζέν, προσθέτοντας πως και η 50χρονη κόρη του θύματος έχει προσβληθεί από κορονοϊό: «Νοσηλεύεται και αυτή στο νοσοκομείο “Μπισά”, η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία και σύντομα θα πάρει εξιτήριο».

Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού από τα συνολικά 63.851 που υπάρχουν παγκοσμίως. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων σημειώνεται στην Κίνα και μέχρι τώα μόνο τρεις θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία. Τώρα αυτό συνέβη και στη Γαλλία.

Ξεπέρασαν τους 1500 οι νεκροί στην Κίνα

Οι θάνατοι από τη θανατηφόρα επιδημία στην Κίνα έχουν ξεπεράσει, λοιπόν, τους 1500. Πάνω από 66.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ο αριθμός αυξήθηκε αλματωδώς μετά την αλλαγή της μεθόδου εντοπισμού των κρουσμάτων, που οδήγησε σε «διπλές καταχωρίσεις». Στην πλειονότητά τους, οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

China’s coronavirus death toll surges, fuels speculation cases were under-reported https://t.co/k8rE3GcJti pic.twitter.com/CAHAiteaxA

FRANCE 24 English (@France24_en) February 15, 2020

Οι χώρες και οι περιοχές που έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου.

Ασία-Ειρηνικός
Ανατολική Ασία
Νότια Κορέα

28 κρούσματα.

Ιαπωνία

32 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 218 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.

Ταϊβάν

33 κρούσματα.

Νοτιοανατολική Ασία
Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Μαλαισία

19 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο που καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

67 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

33 κρούσματα.

Βιετνάμ

15 κρούσματα. Η Σον Λόι, πόλη 10.000 κατοίκων κοντά στο Ανόι, τέθηκε σε καραντίνα την Πέμπτη, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Νότια Ασία
Ινδία

Τρία κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Αυστραλία
15 κρούσματα.

Αμερική
Καναδάς

Επτά κρούσματα.

ΗΠΑ

Δεκαπέντε κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία

16 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν.

Γαλλία

11 κρούσματα.

Ιταλία

Τρία κρούσματα.

Ισπανία

Δύο κρούσματα. Ο ένας ασθενής έλαβε εξιτήριο.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ
Ηνωμένο Βασίλειο

9 κρούσματα.

Ρωσία

2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οκτώ κρούσματα.

Αφρική

Αίγυπτος

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 στην αφρικανική ήπειρο.

Coronavirus: plus de 1500 morts en Chine, 1er cas en Afrique https://t.co/fwDfLfkE2S via @lp_lapresse

— normand jean (@vuduquebec) February 15, 2020


Κορονoϊός: Κατευναστικές δηλώσεις από το Πεκίνο εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων

Να διαλύσει τα «σύννεφα» ανησυχίας για τον οικονομικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού επιχειρεί το Πεκίνο, την ώρα που πυκνώνουν διεθνώς οι εκτιμήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του.

Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι η επιδημία του κορονοϊού σύντομα θα τελειώσει και ότι θα έχει προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, δήλωσε το Σάββατο (15/02) ο Τσιν Γκανγκ, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.

«Ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός» εκτίμησε ο Τσιν σε δηλώσεις του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».

Οι διαβεβαιώσεις του κινέζου αξιωματούχου ήρθαν μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πως ο κοροναϊός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.

«Σε μια εποχή υποτονικής ανάπτυξης, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του κοροναϊού», δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα από το Μόναχο, προσθέτοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές ώστε να σχηματισθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. «Θα χρειασθεί να συμφωνήσουμε συντονισμένα μέτρα για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας, μόλις μάθουμε περισσότερα για τον κορονοϊό», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεργασθούν για συντονισμένη δράση αντιμετώπισης των παραγόντων αβεβαιότητας.

Για πρώτη φορά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου αναγνώρισε στο μεταξύ πως το ξέσπασμα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα θα μπορούσε «ίσως» να προκαλέσει μείωση που θα κυμαίνεται από το 0,2% ως το 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. «Θεωρούμε ότι ίσως το πρώτο τρίμηνο να χάσουμε δύο ως τρία δέκατα της μονάδας του ΑΕΠ», είπε ο Κάντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου της αμερικανικής προεδρίας σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται πως στις ενδιάμεσες προβλέψεις της η Eυρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει πως η εξάπλωση του κορονοϊού συνιστά έναν κίνδυνο, του οποίου όμως ο αντίκτυπος δεν μπορεί ακόμη πλήρως να υπολογιστεί.

Interesante articulo del @FT sobre el impacto economico del corona virus.
Lectura recomendada.
Buen sabado!
China: an economy in quarantine https://t.co/6zdoYLSaNi vía @financialtimes

— Dario Epstein (@DarioEpstein) February 15, 2020

Κίνα: Βραχυπρόθεσμος ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην κινεζική οικονομία

Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι η επιδημία του κορονοϊού σύντομα θα τελειώσει και ότι θα έχει προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα ο Τσιν Γκανγκ, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.

«Ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός» εκτίμησε ο Τσιν σε δηλώσεις του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Reuters

Πηγή: Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός από τον θανατηφόρο ιό στην Ευρώπη (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα