Κορονοϊός: Πάνω από 10 εκατ. μετανάστες κινδυνεύουν από πείνα στη Ρωσία

Πριν ακόμη επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μόσχα ο Ιμπραγκίμ Αρτίκοφ, oικοδόμος από το Τατζικιστάν, στάθηκε άτυχος. Για περισσότερο από δύο μήνες, είχε τέσσερις δουλειές αλλά σε όλες οι εργοδότες του είτε του έδιναν λιγότερα απ’ όσα έπρεπε είτε εξαφανίστηκαν χωρίς να τον πληρώσουν.

Τη Δευτέρα (27/04) ο 32χρονος Ιμπραήμ είναι ένας από τα 10 εκατομμύρια ξένους μετανάστες στην Ρωσία, ο οποίος δεν μπορεί να βρει δουλειά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του νέου κορονοϊού.

Μέχρι

στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα και ο Αρτίκοφ δεν μπορεί να επιστρέψει ούτε στο σπίτι του στην γενέτειρα του, καθώς όλες οι πτήσεις έχουν διακοπεί.

Will Russia prod Assad to launch an offensive to capture Idlib and secure total victory in Syria's civil war? @ianbremmer explores how #COVID19 is shifting the scene in Syria. https://t.co/Z1PUfRVRIV

— Eurasia Group (@EurasiaGroup) April 26, 2020

«Δεν έχουμε σπίτι, ούτε αυτοκίνητο, ούτε κάποια καβάντζα με χρήματα, και το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Ο ένας δανείζεται χρήματα, άλλος βοηθάει με το φαγητό, ό,τι μπορεί κάνει ο καθένας», λέει ο Αρτίκοφ, ο οποίος μένει σ’ ένα διαμέρισμα που νοικιάζει μαζί με άλλους ομοεθνείς του.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με νερό και αέρα και πρέπει κάπως να επιβιώσουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο φοβερό από το να πεθαίνεις από την πείνα», υπογράμμισε ακόμα…

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η επιδημία δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωση της. Στη Μόσχα έχουν ανασταλεί όλες οι δραστηριότητες εκτός από εκείνες που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Coronavirus lockdown pushes refugees in Russia to the brinkhttps://t.co/Meom1xXdv8 # Refugees go home to your own countries, sort your own country out !.

— flying horseman (@putchjmor) April 26, 2020


Αυτό σημαίνει ότι στην Μόσχα και στα περίχωρα της τα 2,2 εκατομμύρια ξένοι μετανάστες που έχουν νόμιμες άδειες έχουν χάσει τις δουλειές τους στον κατασκευαστικό τομέα και σε άλλους τομείς, λέει η Βαλεντίνα Τσούπικ, εμπειρογνώμονας σε ζητήματα μετανάστευσης που ζει στην Μόσχα.

Ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών είναι, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερος, καθώς εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες – οι περισσότεροι προέρχονται από τις φτωχές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας οι οικονομίες των οποίων βασίζονται στα πενιχρά εμβάσματα που στέλνουν από τους μισθούς τους – εργάζονται στον τομέα της παραοικονομίας όπου γίνονται θύματα εύκολης εκμετάλλευσης ή εξαπάτησης από τους εργοδότες τους.

Kuchai is giving back to her community.

The Afghan refugee now lives in Russia where she volunteers to delivery groceries and medicine to those who are at greater risk of contracting the coronavirus: pic.twitter.com/sxaXLePqmH

UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) April 26, 2020


Η ρωσική κυβέρνηση έχει δεχθεί τα πυρά μερικών επικριτών της που την κατηγορούν ότι δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη στους πολίτες και στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μετανάστες ωστόσο δεν έχουν κανενός είδους κρατική υποστήριξη.

Μερικοί αξιωματούχοι έχουν ασκήσει πιέσεις για να ληφθούν έκτακτα μέτρα από τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν και οι μετανάστες. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παράλληλα προειδοποιούν για αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο Αρτίκοφ πιστεύει ότι η κυβέρνηση ή θα πρέπει να επιτρέψει στους μετανάστες να εγκαταλείψουν μαζικά τη Ρωσία ή να τους βοηθήσει οικονομικά μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα, παρότι αμφιβάλει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

«Η τρίτη εκδοχή είναι ο θάνατος και κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο», λέει ο ίδιος. Οι κοινότητες των μεταναστών και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα προσπαθούν να παράσχουν έκτακτη βοήθεια στις σκληρά δοκιμαζόμενες οικογένειες των μεταναστών.

Inside Russia’s Secretive Prisons as Coronavirus Takes Hold https://t.co/CZlGU1EZ7B

— Richard Engels (@rengels11) April 27, 2020


Ο 32χρονος Χαλιμπούλοφ Ουρμπόνοφ, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω του μπλογκ του το ποσό των 900.000 ρουβλίων (11.166 ευρώ) με το οποίο αγοράζει τρόφιμα τα οποία στέλνει σε εκατοντάδες οικογένειες μεταναστών, με ταξί που προσφέρονται να τα μεταφέρουν δωρεάν.

Υπάρχουν και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που στέλνουν τρόφιμα στις οικογένειες των οικονομικών μεταναστών. «Σήμερα διανέμουμε τρόφιμα στις οικογένειες των μεταναστών που έχουν εγκλωβισθεί στην Ρωσία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να κερδίσουν το ψωμί τους. Αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν», λέει η Ιρίνα Κονσόλ, διευθύντρια του «Οίκου Καλοσύνης», περιγράφοντας με την τελευταία λακωνική της πρόταση την κατάσταση που βιώνουν οι οικονομικοί μετανάστες σήμερα στη Ρωσία.

https://t.co/YDphkI7aEp Coronavirus in Russia: Anti-government protests go online

— Dave Talltree, son of Wymo of Mokuleia (@unsc1325) April 27, 2020


Υπενθυμίζεται ότι με 87.149 κρούσματα νέου κορονοϊού, η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα.

Nurses have quit en masse from Russia’s top coronavirus hospital in Moscow over poor working conditions and low wages. They reportedly quit because they were denied clean protective gear, food and adequate accommodations, and were not paid bonuses… https://t.co/dLCBc5CWUT

— www.badiasocial.eu (@ofertarro) April 27, 2020

Russia Coronavirus Cases Overtake China as Vladimir Putin Faces Sharp Rise in Infections #SmartNews https://t.co/tU6PeyNFgD

— Loretta DeSopo (@LDesopo) April 27, 2020

#CORONAVÍRUS | Rússia ultrapassa China em número de casos da Covid-19 e registra protestos – https://t.co/q7pUi9LUwK pic.twitter.com/s8UImMTQzA

— FolhaPE (@folhape) April 27, 2020


Πηγή: lawandorder.gr

Πηγή: Κορονοϊός: Πάνω από 10 εκατ. μετανάστες κινδυνεύουν από πείνα στη Ρωσία - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα