Κορονοϊός: Νέοι περιορισμοί λόγω αύξησης κρουσμάτων στην Ισπανία – Υποχρεωτικά μάσκα στα σούπερ μάρκετ στην Αυστία

Οι ισπανικές αρχές συνέχισαν σήμερα να επαναφέρουν περιορισμούς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την επανεμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με την περιφέρεια της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, να έχει αποφασίσει να κλείσει τις ντισκοτέκ και τα νυκτερινά μπαρ που δεν έχουν υπαίθριους χώρους.

«Νέα μέτρα για να σταματήσουν την Covid-19: απαγόρευση της νυκτερινής διασκέδασης σε κλειστούς χώρους. Μόνο στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, ο Φερνάνδο Λόπεθ

Μίρας, προσθέτοντας ότι απαγορεύονται επίσης συναθροίσεις άνω των 15 ατόμων.

Spain is hit by 200 coronavirus outbreaks since easing lockdown https://t.co/qWrGzgPNSi via @MailOnline

— Linda Beau Lady 1 (@LindaLa40849215) July 20, 2020


Η παράκτια περιφέρεια ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο των ημερήσιων κέντρων υποδοχής ηλικιωμένων και περιορισμούς στις επισκέψεις σε ορισμένα γηροκομεία, ένα μέτρο που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία.

Η Ισπανία που επλήγη σκληρά από την πανδημία έχοντας επίσημα περισσότερους από 28.000 νεκρούς, μετρά στο εξής περισσότερες από 200 ενεργές εστίες, 15 από τις οποίες εντοπίστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/07) ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ ‘Ιλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εστίες μόλυνσης οι εποχικοί εργάτες

Οι εστίες μόλυνσης που εμφανίστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες προέρχονται εν μέρει από εποχικούς εργάτες γης που ταξιδεύουν μέσα στη χώρα για τη συγκομιδή των οπωρικών, και από την άλλη από τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους όπου πραγματοποιούνται γιορτές, οικογενειακά ή σε μπαρ και ντισκοτέκ, δήλωσε ο ‘Ιλια.

Ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να «τηρούν αυστηρά» τα νέα μέτρα που έλαβαν οι αρχές στις περιφέρειες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, στην Καταλονία και την Αραγονία, δύο γειτονικές περιοχές στον βορρά της χώρας.

Over half of coronavirus patients in Spain have developed neurological problems, studies show. New research indicates that Covid-19 is causing a wide range of disorders in the nervous system, and may be directly attacking the brain.https://t.co/yNNmHMEXql

— Luke Hutchison (@LH) July 20, 2020


Ενώπιον της ταχείας αύξησης των μολύνσεων, που τριπλασιάστηκαν σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας εκτός από τη Μαδρίτη ενίσχυσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία πρέπει να φοριέται παρότι μπορεί να τηρείται η απόσταση ασφαλείας. Η μη τήρηση του μέτρου τιμωρείται με πρόστιμο.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ βεβαιώνει ότι οι περιφέρειες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις νέες εστίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας κατάστασης συναγερμού. Αυτό το έκτακτο μέτρο επέτρεψε να επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου πολύ αυστηρή καραντίνα που ήρθη πλήρως στις 21 Ιουνίου.

Spain’s coronavirus rate triples in three weeks after lockdown easing https://t.co/Z4viussLgd

— Baronian Consulting (@BaronianConsult) July 20, 2020


Αυστρία: Υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ

Η επαναφορά στην Αυστρία της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα σουπερμάρκετ αναμένεται να ληφθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, σε αυριανή συνεδρίαση μετά την επιστροφή του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σαφώς υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σουπερμάρκετ τάχθηκε σήμερα ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεί σταθερή κατάσταση και για το γεγονός πως μόνον το 3% των νέων μολύνσεων στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν στο Τιρόλο, στο οποίο επί εβδομάδες, στην αρχή της εμφάνισης του κορονοϊού στη χώρα, εμφανίζονταν τα περισσότερα κρούσματα και στο οποίο σήμερα υπάρχουν μόλις 34 νοσούντες και μόνον ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Πρόστιμα στα τρένα

Στο μεταξύ, οι αυστριακοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι, με διάταξη που περιέλαβαν στους κανονισμούς τους για τη μεταφορά επιβατών, επιβάλλουν από τη Δευτέρα (20/07) πρόστιμα ύψους 40 ευρώ για παραβιάσεις της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας στα συγκοινωνιακά τους μέσα, η οποία ισχύει ήδη από τα μέσα Απριλίου, ενώ οι συνοδοί τρένων μπορούν επιπλέον να απαγορεύσουν τη μεταφορά προσώπων που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Caliban’s News Feed _
Coronavirus: Austria steps up border checks as COVID-19 cases rise in Balkanshttps://t.co/JagbKkae2c

— Pierpaolo Clementi detto Caliban (@blues_pablo) July 20, 2020


Πρόστιμα για τη μη χρήση της προστατευτικής μάσκας προβλέπονται ήδη και στα άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως μετρό και τραμ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία αυξήθηκε κατά 91 και σήμερα, στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) ο συνολικός αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 1.373, από αυτούς οι 102 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι 16 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 19.679 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 685 και έχουν διενεργηθεί 798.436 διαγνωστικά τεστ.

Σουηδία: Από τα κρούσματα η ιχνηλάτηση των επαφών τους

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αλλάζουν τις οδηγίες σχετικά με τον εντοπισμό των επαφών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19, έτσι ώστε η ιχνηλάτιση να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους φορείς του νέου κορονοϊού.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες, όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα. Μια εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι πολύ καλύτερο οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτισης που έχουν σήμερα αυτήν την ευθύνη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός, όμως αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο αυξανόταν.

Sweden claims coronavirus success after keeping country open, says herd immunity imminent https://t.co/gMjHGLmLYS

— marg (@marbeast1) July 20, 2020


Χωρίς ανωνυμία οι προσβληθέντες

Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτισης, στη Σουηδία δεν θα τηρείται η ανωνυμία των προσβληθέντων. Οι φορείς πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σύστημα, ούτε αν οι αρχές θα ελέγχουν αν οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό συμμορφώνονται όντως με την οδηγία.

Στη Σουηδία έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 78.048 άνθρωποι συνολικά, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Η Στοκχόλμη αποφάσισε να μην εφαρμόσει αυστηρή καραντίνα, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μια στρατηγική διαφορετική από εκείνη που ακολούθησε η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ουγγαρία: Αρχίζουν σταδιακά οι κρουαζιέρες στον Δούναβη

Οι κρουαζιέρες στον Δούναβη επανέρχονται σιγά σιγά μετά την πανδημία της Covid-19 που προκάλεσε την παράλυση του παγκόσμιου τουρισμού και ανάγκασε τις εταιρίες να αναστείλουν τα ταξίδια στον ποταμό.

Οι επιβάτες προσαρμόζονται στα αυστηρά νέα μέτρα ασφάλειας πάνω στα κομψά πλοία, με τη γερμανική «Nicko Cruises» να είναι η πρώτη που ξεκίνησε και πάλι τις κρουαζιέρες στον Δούναβη στις 22 Ιουνίου.

As the FCO gives the green light to river cruise, we look at the operators already sailing in Europe – and share the return dates for the rest https://t.co/rHB4gZ8w3M pic.twitter.com/Ws1QCp6vHh

— Cruise Adviser (@CruiseAdviser) July 17, 2020


Η εταιρεία διαχειρίζεται τώρα τρία πλοία που πραγματοποιούν έξι έως οκτώ κρουαζιέρες την ημέρα από το Πασάου της Γερμανίας στη Βουδαπέστη, με το ταξίδι να προσφέρει τη θέα γραφικών λόφων και παλιών κάστρων.

«Συνήθως έχουμε 90% πληρότητα, φέτος έχουμε περίπου 70%. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών πάνω στο πλοίο, ως εκ τούτου είμαστε ευτυχείς για κάθε επισκέπτη που έρχεται», δήλωσε ο διευθυντής κρουαζιέρας Αλεξάντερ Στάινερ πάνω στο πλοίο NickoVISION το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην κεντρική Βουδαπέστη.

Οι επιβάτες είναι κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε γκρουπ που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, είπε.

#RiverCruiseNews
River Cruising Returns on the Danube

via @shipnews #NickoCruises #Nickovision #cruise #rivercruise https://t.co/EzvMTHuvbl pic.twitter.com/DmvAQBI3IV

news view (@news_view) July 20, 2020

Τεστ Covid-19 στους επιβάτες

Οι επιβάτες πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ αίματος για την Covid προτού επιβιβαστούν, και να φορούν μάσκες όταν μετακινούνται. Τα τραπέζια θα τοποθετηθούν σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους με ενδιάμεσα διαχωριστικά και οι σερβιτόροι/ες θα φορούν μάσκες και γάντια.

Οι επιβάτες θερμομετρούνται κάθε μέρα, ενώ για τις εκδρομές ισχύουν ειδικοί κανόνες ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
κορονοϊός, ισπανια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, μεσα μαζικης μεταφορας, νέα, twitter, spain, hit, lockdown, https, lady, system, hutchison, ιουνίου, βρυξέλλες, news, feed, austria, steps, μετρο, τραμ, ελλαδα, τεστ, sweden, success, σχολεια, ουγγαρια, cruises, green, light, river, europe, εταιρεία, view, απε-μπε, afp, reuters, κινηση στους δρομους, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, χωρες, αυριανη, βουδαπεστη, γερμανια, γηροκομεια, ηνωμενο βασιλειο, ισραηλ, νεα μετρα, σουηδια, τα νεα, τεστ, ωρα, afp, news, steps, αυστρια, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βιεννη, βορεια, βρυξέλλες, γαντια, γεγονος, γινεται, δευτερα, ευρω, ειπε, ελβετια, εν μερει, εξι, ερχονται, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ισχυει, θεα, κυβερνηση, κομμα, μαδριτη, μπε, οκτω, πλοια, πλοιο, ταξιδια, υπουργειο υγειας, τρια, green, austria, river, εκδρομες, europe, hit, https, hutchison, χωρα, feed, υπουργειο, ιουνίου, lady, light, νοσοκομειο, ομαδες, spain, system, success, ταξιδι, υγειας, view, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα