Κορονοϊός: Μάσκα παντού η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης για την Αττική (video)

Με την Αττική να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή με τους λοιμωξιολόγους για το ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα που θα παρθούν, εάν δεν αποδώσουν, στις ημέρες που θα ακολουθήσουν, όσα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και εκείνα που θα εφαρμοστούν από σήμερα. Το βασικότερο «χαρτί» που φαίνεται να είναι έτοιμη να παίξει η κυβέρνηση είναι εκείνο της γενικής χρήσης μάσκας.

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», από τα περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα

της Αττικής, το 40% εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», αν δεν πάνε καλά τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα (21/09), αλλά και εκείνα που θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (26/09), η κυβέρνηση κρατά σε «εφεδρεία» τη γενικευμένη χρήση μάσκας, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Τα τρία κριτήρια τα οποία λαμβάνει υπόψη για όλες τις αποφάσεις, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και οι αντοχές του ΕΣΥ. Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, όπου και τόνισε ότι «η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

«Αν δεν αποδώσει κανένα μέτρο, τότε θα πάμε σε lockdown», είχε προειδοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς…

Λινού: Θα περίμενα πιο τολμηρά και πιο γενικευμένα μέτρα

Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί κάτι το οποίο επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1».

«Νομίζω ότι τα νέα μέτρα θα μετριάσουν την έξαρση αλλά δεν την εξαλείψουν. Θα περίμενα πιο τολμηρά και πιο γενικευμένα μέτρα. Θα ήθελα να δω την εξ’ αποστάσεως εργασία να είναι σε υψηλότερο ποσοστό από το 40% και όπου είναι δυνατόν να πλησιάζει το 100%, όπως επίσης και καθολική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα χωρίς μάλιστα χρονικό ορίζοντα. Επίσης και κάποια μέτρα τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα σε ανθρώπους που φοβούνται να δηλώσουν τα συμπτώματά τους είτε γιατί θα χάσουν το μεροκάματο είτε γιατί είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα: «Δείχνει ότι είμαστε σε έξαρση και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της επιδημίας. Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξουμε τον κορονοϊό γιατί διαφορετικά θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των νοσούντων».

Η κ. Αθηνά Λινού αναφέρθηκε και στην ανοσία της αγέλης, τονίζοντας ότι για να την αποκτήσουμε θα πρέπει να έχει ανοσία το 70% του πληθυσμού: «Με δυσκολία το 1% με 2% του πληθυσμού της Ελλάδας να έχει ανοσία λόγω έκθεσης στον ιό».

«Φονικός» μήνας ο Σεπτέμβριος – 107 νεκροί σε διάστημα 26 ημερών

Εν τω μεταξύ, στον πιο «φονικό» μήνα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος, αφού μέσα στις 26 ημέρες που έχουμε διανύσει, έχουν χάσει τη ζωή τους 107 συμπολίτες μας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον ιό στη χώρα μας ανέρχεται σε 376.

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», πριν από αυτό το νέο αρνητικό ρεκόρ, χειρότερος μήνας παρέμενε ο Απρίλιος όταν και 90 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ σταθερά στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική, στην οποία καταγράφονται τα 165 από τα 315 ημερήσια κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (26/09).

Κορονοϊός: 25χρονος από την Τήνο διακομίσθηκε στην Αθήνα σε ειδική κάψουλα

Ένας 25χρονος από την Τήνο, θετικός στον κορονοϊό, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσηλευτική μονάδα αναφοράς στην Αθήνα. Όπως ααναφέρει το «Syrostoday»…

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «syrostoday», ο 25χρονος μεταφέρθηκε το απόγευμα του Σββάτου (26/09) από την Τήνο στο νοσοκομείο της Σύρου, καθώς παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα και έντονη αδιαθεσία.

Στη Σύρο υποβλήθηκε σε τεστ, όπου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, διασωληνώθηκε και μέσα στην ειδική κάψουλα διακομίσθηκε με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε δύο τεστ Covid-19 στην Τήνο, αλλά είχαν βγει αρνητικά.

Κορονοϊός: 315 νέα κρούσματα, 165 στην Αττική – Επτά νεκροί και 68 διασωληνωμένοι σε 24 ώρες

Σε 315 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, και τα 167 καταγράφηκαν στην Αττική. Τα 20 είναι «εισαγόμενα». Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 376…

Παράλληλα, σε 68 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Αναλυτικά ο «χάρτης» της διασποράς

Στην Αττική συνεχίζει να «καλπάζει» ο κορονοϊός, καθώς από τα 315 νέα, τα 165 καταγράφηκαν στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Τα «20» είναι «εισαγόμενα». Ανακοινώθηκαν 32 κρούσματα στη Λακωνία, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή. Επίσης, 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά:

– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο.

– 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών.

– 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 315 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 376 θανάτους συνολικά στη χώρα. 140 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

(πληροφορίες από OPEN TV, Mega, ΑΝΤ1)

Keywords
Τυχαία Θέματα