Κορονοϊός: «Ίσως με μάσκα στα σχολεία, ακόμα και στο δημοτικό» – Τι ζητούν οι ειδικοί από τους νέους (video)

Έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό αλλά και να μπαίνουν σε εκούσια καραντίνα όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τους, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ επισημαίνουν πως αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, ίσως γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία ακόμα και στο δημοτικό!

Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να είναι τριψήφιος, με τον ΕΟΔΥ

να ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη (13/8) 204 νέα κρούσματα, αλλά και πέντε θανάτους σε ένα 24ωρο.

Με βάση τα νούμερα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού, με τον καθηγητή Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χαράλαμπο Γώγο, να τονίζει πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα μέχρι το φθινόπωρο. 

Ο κ. Γώγος μίλησε περί «έξαρσης» του ιού στη χώρα μας και έκανε λόγο για μία επικίνδυνη κατάσταση που προκαλεί ανησυχία, βάσει και των στοιχείων που δείχνουν αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Αναφορικά με το πώς πρέπει να λειτουργούν οι νέοι μετά τις διακοπές τους, ο καθηγητής υπογράμμισε πως πρέπει «να τηρούν τον “χρυσό” κανόνα των επτά ημερών», εξηγώντας πως πρέπει για αυτό το διάστημα να μην έχουν επαφή με πρόσωπα που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να φορούν μάσκες και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ίσως με μάσκα στα σχολεία

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, ακόμα και στο δημοτικό, αν τα κρούσματα παραμείνουν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε ενώ διευκρίνισε πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές

Η πρόταση για τα πανεπιστήμια σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης ενώ γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημείωσε οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Και εκείνη από την πλευρά της τόνισε πως είναι σημαντικό οι νέοι να απομονώνονται όταν επιστρέψουν από τις διακοπές τους. «Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους» είπε.

Όχι σε καθολικό lockdown

Αρνητικός σε καθολικό lockdown είναι ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος, μιλώντας στο Mega, είπε χαρακτηριστικά ότι «ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».

Ο κ. Σύψας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του ιού, καθώς «δεν έχει σημασία κάθε μέρα να ανακοινώνουμε καινούργια μέτρα αν οι πολίτες δεν τα τηρούνε».

Σημείωσε πως η επιτροπή για τον κορονοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους, ενώ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία θα παρθούν στο τέλος Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα