Κορονοϊός: Επιτυχείς δοκιμές εμβολίου ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

Ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με δύο αμερικανικές εταιρείες, τη Pfizer και τη BioNtech, να ανακοινώνουν επιτυχείς δοκιμές, κάνοντας τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει ότι σύντομα θα έχουμε εμβόλιο για τον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, μια πρώιμη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό από την Pfizer

Inc. και τη BioNtech SE έδειξε θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Οι δοκιμές

Σύμφωνα με το CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. Δώδεκα από αυτούς έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo. Έπειτα από δεύτερη ένεση, τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό.

Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου, αλλά καμία από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, και μερικά από αυτά τα αντισώματα φαινόταν να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού.

Καθώς δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό, η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η BioNTech και η Pfizer, αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα