Πάνω από 4.000 τεστ για κορονοϊό σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό – «Πείραμα» ο τουρισμός (video)

Πάνω από 4.000 τεστ σε «κόκκινους» επιβάτες για κορονοϊό διενεργήθηκαν μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης 1η Ιουλίου στα οκτώ από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας, καθώς σήμερα ήταν η «πρεμιέρα» των πτήσεων από το εξωτερικό και το άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα.

Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω

μοριακά τεστ:

Αθήνα-Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200.
Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται πέντε ακόμα πτήσεις.
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί.
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα δύο πτήσεις.
Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες δύο πτήσεις.
Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60.
Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος.

Επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει την ειδική φόρμα

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζονται σε «πράσινους» και «κόκκινους» ταξιδιώτες, σε ποια κατηγορία δηλαδή επικινδυνότητας ανήκουν.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Έντεκα εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Την ώρα που η χώρα έχει αρχίζει να υποδέχεται τουρίστες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα (συνολικά 3.432) του νέου κορονοϊού την Τετάρτη (01/07) με τα έντεκα από αυτά να είναι εισαγόμενα.

Όπως έγινε γνωστό, από τα 23 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, 1 εντοπίστηκε στη Ροδόπη, 2 στην Καστοριά, 1 στην Αττική, 8 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 4 εισαγόμενα στον Προμαχώνα, 2 από την Αλβανία, 4 από πτήσεις και 1 από την Κάρπαθο.

Όσον αφορά στο κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.

«Πείραμα» ο τουρισμός

«Αυτή τη στιγμή κάναμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση», είπε από την πλευρά του μιλώντας στο Open TV, o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία. Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 μέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε ο καθηγητής.

Δεν απέκλεισε πάντως επιπλέον μέτρα, αν υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, τονίζοντας ότι «αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα