Κορονοϊός: Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία – Αποστάσεις δύο μέτρων και αντισηπτικά στους μαθητές (video)

Αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής, αποστάσεις, αντισηπτικά και καλός εξαερισμός είναι μερικά από τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που θα συνοδεύουν τους μαθητές της χώρας κατά την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Για το φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο οποίο αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας και πώς αυτό ακριβώς θα γίνει μίλησε στον ΣΚΑΪ

το βράδυ της Δευτέρας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής, αναφερόμενος, στην ανησυχία των γονέων για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από τους μαθητές, τόνισε ότι «Το βασικό ερώτημα που είχε να απαντήσει η Επιτροπή μας είναι αν το άνοιγμα των σχολείων θα επιφέρει ένα μεγάλο κίνδυνο επανάκαμψης της επιδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός ή και ελάχιστος, για να ανέβει το Ρ-0 πάνω από το 1».

«Ως Επιτροπή συναινέσαμε στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με μέτρα που θα εξειδικευτούν στην συνέχεια με εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή καταρτίζονται», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής «θα υπάρχουν τόσα παιδιά σε κάθε αίθουσα ώστε να τηρείται ο κανόνας των δύο μέτρων. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας που έχει θέσει η Επιτροπή μας. Το πώς θα γίνει η διαρρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, είναι κάτι που θα το δούμε».

Θα φοράνε μάσκες τα παιδιά;

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, που είναι, πλέον, υποχρεωτική σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς, ο κ. Σύψας τόνισε πως «εφόσον τηρούνται οι κανόνες της απόστασης, του καλού εξαερισμού και της απολύμανσης των χεριών, αφού θα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα, δε νομίζω ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα σχολεία. Αυτό όμως θα το εξειδικεύσουμε στην συνέχεια».

Τι θα γίνει με τα σχολικά και με τους παππούδες

Ερωτηθείς για πώς θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στα σχολικά λεωφορεία, είπε πως «αυτές οι ασκήσεις πολύ πιο εύκολες από αυτό που ζήσαμε όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια με τα παιδιά. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα βρούμε τις λύσεις για να είμαστε ασφαλείς και τα σχολεία ανοιχτά».

Όσο για τα αν τα παιδιά μπορούν να βλέπουν τους παππούδες μετά την επιστροφή στα σχολεία, παραδέχθηκε πως «αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος» προσθέτοντας ότι τα παιδιά που έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες, ενδεχομένως να μην πάνε σε αυτή τη φάση στα σχολεία, αλλά να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως».

«Προτεραιότητά μας είναι αν προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό όλα θα ληφθούν υπόψιν για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία», τόνισε.

Γεραπετρίτης: Σταδιακά το άνοιγμα υπό τους όρους των ειδικών

«Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος λόγους παιδαγωγικούς, ψυχικούς αλλά και ισότητας μεταξύ των παιδιών εκείνων που δίνουν εξετάσεις, μιλώντας στο Kontra.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, «σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού αλλά και του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Όμως, «είναι άλλες οι ανάγκες της Γ’ Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών».

Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι «τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα».

Άρα, συμπέρανε ο υπουργός, «είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά» τόνισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί‘».

Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι ‘μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας’». Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη υγειονομικά στάθμη, ανοίγουν τα σχολεία τους υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τους έλληνες πολίτες, ότι «με ιδιαίτερη συνέπεια και φειδώ η ελληνική Πολιτεία θα ανοίξει τα σχολεία, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία των παιδιών, μόνο υπό τους όρους και τις συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες». ‘Αρα, θα υπάρξουν «νέοι, αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των σχολείων κατά στάδια» και για διάστημα το οποίο θα προσδιοριστεί ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: Κορονοϊός: Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολείαΑποστάσεις δύο μέτρων και αντισηπτικά στους μαθητές (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα