Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων – Πότε ανοίγει τι

Στις έξι το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα ανακοινώσει τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα παραχωρήσουν, μαζί με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 4 Μαΐου.

«Η πορεία

αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε χθες, Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, και μάλιστα διά στόματος Σωτήρη Τσιόδρα, η επόμενη μέρα θα έχει νέους κανόνες και δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προ κορονοϊού εποχή. Παραδείγματος χάριν, όπως είπε τη Δευτέρα, ο λοιμωξιολόγος, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός.

Ανοίγουν μικρά καταστήματα – Μετακινήσει χωρίς sms

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τις 4 ή τις 5 Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού κατοικίας ή και εκτός.

Την ίδια ώρα, στις 4 Μαΐου ανοίγουν κάποια καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

Τα καταστήματα λιανεμπορίου, που θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου, δεν θα έχουν τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, που υπήρχε για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προπόνηση σε ατομικά αθλήματα.

Από τις 4 έως τις 11 Μαΐου επιστρέφουν σταδιακά όλα τα Μέσα Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εφαρμοστούν διαφορετικές ώρες προσέλευσης, ώστε να «σπάσει» η κίνηση σε ώρες αιχμής.

Μετά τις 25 Μαΐου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, με το 1/3 των τραπεζιών και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα δωμάτια θα πρέπει να απολυμαίνονται και να μένουν κάποιες μέρες κενά, ενώ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα επιτρέπονται λιγότερα άτομα.

Στόχος είναι ως τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει ο εσωτερικός τουρισμός και από την 1η Ιουλίου να ανοίξουν και τα εποχιακά καταλύματα.

Επιστροφή στα θρανία

Να ανοίξουν σταδιακά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισηγήθηκε η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, που όμως τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Πολιτεία.

Ερωτηθείς για την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστημονική πρόταση, που βασίζεται στο ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό, ενώ τον μεταδίδει και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για την πιθανότητα επαναλειτουργίας όλων των τάξεων. Το βέβαιο είναι ότι έστω για λίγες μέρες θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ώστε να διεξαχθούν οι πανελλαδικές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πρώτο στοίχημα είναι η πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και η μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά. Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και σταδιακά στόχος είναι να φτάσουμε και πάλι τα 1.000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.

Επί τάπητος είναι και το θέμα για τη διεύρυνση της ώρας ανοίγματος το πρωί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί.

Όσον αφορά τα τρένα, πρώτος στόχος στα τρένα θα είναι η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει από την αρχή της πανδημίας εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα και στα τρένα το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες, ενώ συζητείται η χρήση και για του επιβάτες. Πάνω στα τρένα υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφαιρέθηκαν περιοδικά εφημερίδες, τα τρόφιμα που πωλούνται είναι μόνο συσκευασμένα και τα παράθυρα σε όσα τρένα υπάρχει η δυνατότητα είναι ξεκλειδωμένα. Παράλληλα εφαρμόζεται και επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή ενώ ενθαρρύνονται οι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες και όχι χρήματα.

Πηγή: Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων – Πότε ανοίγει τι - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα