Αισιοδοξία Τσιόδρα για εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα – Τι είπε για τις μεταλλάξεις

Αισιόδοξος για τη δοκιμή εμβολίου σε πειραματόζωα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση. Αναφέρθηκε στο πώς δοκιμάστηκε και τι αποτελέσματα έφερε.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε, ακόμα, ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του κορονοϊου καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Τόνισε ότι είναι απίθανο ο νέος κορονοϊός να υπήρχε

πριν από το 2019. Μίλησε για τη νόσο Καβασάκι, ενώ μιλώντας για τον εμβολιασμό υγειονομικών για γρίπη είπε ότι είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού. Αναφέρθηκε στα κρούσματα σε δομές, όπως στα νοσοκομεία…

Αναλυτικά όσα είπε:

Απίθανο να υπήρχε ο ιός πριν από τα τέλη του 2019

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε αρχικά σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στον κόσμο πολύ πριν από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν από τα τέλη του 2019, όταν μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα.

«Ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται»

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε πως «δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις αλλαγές».

Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Ανέφερε πως η  επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν» και επισήμανε ότι ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του ιού. Μελέτη στις ΗΠΑ ανακάλυψε μια σημαντική μετάλλαξη αξιολογήθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξαφάνιση του ιού SARS. Προς το παρόν όμως δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Άλλη μελέτη είδε 200 μεταλλάξεις. Περισσότερες στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός. Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς μηδέν σε κάθε χώρα. Ο ιός πχ. εισήλθε στη Βρετάνια πολλές φορές ανεξάρτητα. Στο τέλος του 2019 αναδύθηκε ο ιός. Απίθανο ο κορονοϊός να ήταν σε κυκλοφορία για πολύ πριν ανακαλυφθεί».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνεται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. Δεν γίνεται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός. Σε κάποιες περιοχές του ιού μικρό ποσοστό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο «Sciense» για εμβόλιο σε πειραματόζωα και εκτός των άλλων είπε: «Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο».

Αναλυτικά τόνισε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

Για τον εμβολιασμό και τη γρίπη

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ: «Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται». Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

Για τη νόσο Καβασάκι και τα παιδιά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την νόσο Καβασάκι. Υπάρχει θεραπεία, είπε, τονίζοντας πως είναι σπάνιο σύνδρομο. «Δεν έχει τεκμηριωθεί η σύνδεση του με τον ιό αλλά μάλλον υπάρχει», είπε.

Επισήμανε πως παραμένουν σε επαγρύπνηση και δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία. Σημειώνεται πως δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν» με τη νόσο αυτή.

Για τα κρούσματα σε δομές και τους εργαζόμενους στα νησιά 

Ερωτηθείς ξανά για κρούσματα σε δομές και σε νοσοκομεία, όπως στο «401» και στον «Ευαγγελισμό», τώρα που ο κορονοϊός είναι σε ύφεση, υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι οι συγκεκριμένοι ασθενείς να απομονώνονται και να γίνεται σωστά η ιχνηλάτηση. Στάθηκε πολύ στα επισκεπτήρια και υπογράμμισε ότι αυτά θα πρέπει να γίνονται σαν να πηγαίνουμε σε Εκκλησία με ευλάβεια στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Για τους εργαζόμενους που θέλουν να πάνε στα νησιά (εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες κ.α.), όταν πρέπει να γίνει αυτό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρεί κάποιος τους κανόνες και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως στην ατομική υγιεινή ή ακόμα και εάν αισθανθεί πως έχει συμπτώματα, για να μην υπάρξει μετάδοση του ιού.

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

Στους 148 οι νεκροί στη χώρα, 15 νέα κρούσματα, 2.678 συνολικά – 33 διασωληνωμένοι

Στους 148 είναι οι νεκροί στην Ελλάδα από τον νέο κορονοϊό, με βάση και την επίσημη ενημέρωση από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, μετά και τον νέο θάνατο την Πέμπτη (07/05). Ο κ. Τσιόδρας έκανε γνωστό πως υπάρχουν 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 2.678 συνολικά, με το 56% να αφορά σε άνδρες. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 33 ασθενείς, ενώ 85 έχουν πάρει εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.340 σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα. Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Την Τετάρτη (06/50) είχαν ανακοινωθεί 2.663 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 90.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (15 επιπλέον), 33 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σημειώνεται πως η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα