Κορονοϊός: H UEFA ανέβαλλε για το 2021 το Euro – Τι αλλάζει για τα εθνικά πρωταθλήματα

Αναβολή του Euro 2020 για το καλοκαίρι του 2021 αποφάσισε τελικά, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η UEFA την Τρίτη 17 Μαρτίου, μετά από τη μεγάλη τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας με 55 εθνικές ομοσπονδίες, αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) και των μεγάλων πρωταθλημάτων.

Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που ισχύει με την πανδημία

του κορονοϊού αποφασίστηκε, για την προστασία της δημόσιας υγείας, οριστικά η αναβολή του Euro 2020.

Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποδέχθηκε την πρόταση της ECA και της FIFpro, να αναβληθεί η διοργάνωση για το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθούν και τα εθνικά τα πρωταθλήματα το επόμενο καλοκαίρι του 2021. Αυτή που ανακοίνωσε πρώτη την απόφαση ήταν η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νορβηγίας, η οποία συμμετείχε και αυτή στην τηλεδιάσκεψη, όπως φυσικά και η Ελλάδα.

UEFA has postponed Euro 2020 until the summer of 2021 to allow European leagues more time to complete their seasons amid the coronavirus pandemic.

Sky Sports News (@SkySportsNews) March 17, 2020

Υπενθυμίζεται ότι το επετειακό Euro 2020 ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε 12 πόλεις από 12 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου. Όσον αφορά στα «μεγάλα» πρωταθλήματα, άλλα πήραν αναβολή λόγω του κορονοϊού και άλλα είχαν διακοπή.

Την ίδια ώρα, η UEFA αναμένεται να ζητήσει 300 εκατ. ευρώ από τις λίγκες και τις ομάδες για την αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τη διεξαγωγή του ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2021), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άγγλου δημοσιογράφου Ντέιβιντ Όρνσταϊν του TheAthletic.

Σημειώνεται ότι η αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, λόγω του κορονοϊού, θα δώσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της φετινής σεζόν, τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα, όσο και στις διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions League και Europa League), υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθεί μία ανάσχεση της πανδημίας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σε γενικές γραμμές, πρόθεση της UEFA είναι να διατηρήσει το format διεξαγωγής του EURO όπως είχε προβλεφθεί για φέτος, δηλαδή με τους αγώνες να διεξάγονται σε 12 διαφορετικές χώρες. Απομένει βέβαια μία σημαντική λεπτομέρεια: να δώσει το «πράσινο φως» και η FIFA, η οποία για το καλοκαίρι του 2021 έχει προγραμματίσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με τη νέα διευρυμένη του μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (14/03) η αγγλική εφημερίδα «Telegraph» είχε γράψει για σκέψεις της UEFA να γίνει το EURO 2020 τον χειμώνα και τον Δεκέμβριο, κάτι που τελικά δεν αποφασίστηκε.

Exclusive: Uefa consider staging Euro 2020 in December as major cancellations pile up | @Tom_Morgs @mcgrathmike @NHoultCricket & @GavinMairs report on the latest disruptions to the sporting calendarhttps://t.co/7id0Ym7jc5

Telegraph Football (@TeleFootball) March 14, 2020

Πηγή: Κορονοϊός: H UEFA ανέβαλλε για το 2021 το Euro – Τι αλλάζει για τα εθνικά πρωταθλήματα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα