Κορoνοϊός: 619 νεκροί σε 24 ώρες στην Ισπανία – Χιλιάδες επιστρέφουν στις δουλειές από Δευτέρα

Ο κορονοϊός συνεχίσει να «θερίζει» στην Ισπανία και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή (12/04) – 619 νεκροί – ήταν αυξημένος σε σύγκριση με το Σάββατο (11/04), που είχε καταγραφεί χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων με 510 θανάτους. Παρ’ όλα αυτά χιλιάδες πολίτες από τη Μεγάλη Δευτέρα (13/04) επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Πλέον, ο τραγικός απολογισμός στην Ισπανία από τον κορονοϊό ανήλθε σε 16.972 νεκρούς. Όσον αφορά στα κρούσματα, καταγράφηκαν 4.167 επιπλέον

περιπτώσεις και το σύνολό τους ανέρχεται σε 166.019. Η αύξηση της τάξεως του 2,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό είναι αισθητά χαμηλότερος από το 12% που ήταν κατά μέσο όρο στα τέλη Μαρτίου και το 20% στα μέσα του ίδιου μήνα, σημειώνει ο Guardian.

After 3 week-low, Spain’s overnight coronavirus death toll rises, total at 16,972 https://t.co/GgkP6aqIR8 pic.twitter.com/XPOK8lPLng

— ROJ SAMACHAR (@Rohitku41832481) April 12, 2020

Επιστροφή στη δουλειά για χιλιάδες Ισπανούς

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ισπανοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τη Μεγάλη Δευτέρα (13/04) – οι καθολικοί έχουν σήμερα Πάσχα Κυριακή (12/04) – στις δουλειές τους. Από τα Μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε η καραντίνα, είχαν μείνει ανοιχτές μόνο οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ως στρατηγικής σημασίας. Όμως, την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν κάποιες βιομηχανίες.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέδωσε οδηγίες το Σάββατο (11/04), σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει να παρέχουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος ώστε οι εργαζόμενοι να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Η απόφαση για το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων προκάλεσε ανησυχία ότι μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα επιχείρησε να καθησυχάσει όσους προβληματίζονται. «Είμαστε ακόμη σε φάση περιορισμού. Δεν έχουμε αρχίσει όποια χαλάρωση των περιορισμών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Coronavirus | Daily deaths rise slightly in both Spain (619) and Catalonia (111) https://t.co/zAhI3rEF5C

— elnacionalcat_en (@elnacionalcatEN) April 12, 2020


Οι Αρχές θα μοιράσουν 10 εκατομμύρια μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι η χρήση τους συνίσταται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Ντε Γκίντος: Η πιο σοβαρή πρόκληση από τον εμφύλιο

Στο μεταξύ, ο Λούις ντε Γκίντος, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας που τώρα είναι αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, περιέγραψε τον κορονοϊό ως την πιο σοβαρή πρόκληση για την ισπανική οικονομία από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο κόσμος οδεύει σε ύφεση που θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, τόνισε. «Η Ισπανία είχε ένα πλεονέκτημα στην αρχή της κρίσης, επειδή είχε κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ανάπτυξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Αυτό όμως είναι και πρόβλημα. Η οικονομική δομή της την αφήνει πιο εκτεθειμένη στην κρίση, επειδή εξαρτάται περισσότερο από υπηρεσίες όπως ο τουρισμός, που έχουν επηρεαστεί βαθιά από την πανδημία. Αυτό το γεγονός πιθανότατα σημαίνει ότι θα υποστεί βαθύτερη ύφεση», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην Ισπανία.

Spain's coronavirus deaths rise as some businesses prepare to reopen…#COVID19 https://t.co/2E52mLu0j7

— iHans2m (@iHans2m) April 12, 2020

Nowhere in Europe has been hit harder by coronavirus than Spain. And no week is more important in the Spanish calendar than this one. @Nish_Ray writes for @NewStatesman on a Semana Santa unlike any other: https://t.co/cwvuZsrIaT

— Jeremy Cliffe (@JeremyCliffe) April 12, 2020

LA News Spain daily coronavirus deaths rise again: Live updates – Al Jazeera English https://t.co/LbVEihwEvw pic.twitter.com/Qm9T5q495V

Los Angeles News (@LosAngeles_NC) April 12, 2020

(πληροφορίες από Guardian, Reuters)

Πηγή: Κορoνοϊός: 619 νεκροί σε 24 ώρες στην Ισπανία – Χιλιάδες επιστρέφουν στις δουλειές από Δευτέρα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα