Κορονοϊός: 38 νέα κρούσματα στη χώρα, 228 στο σύνολο – Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» (video)

Ακόμη 38 κρούσματα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (14/03) στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 228, με τρεις συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τις ζωές τους. Τα 22 από αυτά είναι «ορφανά»… Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 3.400 δείγματα. Συστάσεις να μην υπάρχει συνωστισμός παντού και ειδικά στα σούπερ μάρκετ…

Τις ανακοινώσεις έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας… «Με ανησυχεί ο κύκλος μετάδοσης», τόνισε σχετικά

με τα 22 «ορφανά» κρούσματα, που είχε κυρίως στην Αττική.

O Σωτήρης Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ ανέφερε ότι θα πλήξει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70, αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Μετά και τις εικόνες που παρατηρήθηκαν το Σάββατο (14/03) και στα Σούπερ Μάρκετ, κάτι που συζητήθηκε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν και ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα 228 κρούσματα, τα 22 είναι «ορφανά», νοσηλεύονται 57 ασθενείς, οι 5 είναι διασωληνομένοι, έχουν δοθεί 8 εξιτήρια σε ασθενείς. Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι πάνω από 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Συνολογικά έχουν παρθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενής με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγιεινομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ ανέφερε ότι θα πλήξει κυρίως τους ανθρώπους άνω των 70, αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι. Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν την μετάδοση ασθένειας.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ, καθώς ευνοούν τη μετάδοση ασθένειας. Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς τη μετάδοση του ιού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, με βάση πειραματικά δεδομένα. Αναφερόμενος στα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι ήπιες περιπτώσεις, με ελαφρά συμπτωματολογία και τα περισσότερα εξ αυτών είναι σπίτι τους. «Μη μας ανησυχούν τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός, παντού», τόνισε, ακόμα, ο κ. Τσιόδρας, κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συναθροίσεις.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στην εμπροσθοφυλακή και είναι λογικό αρκετοί να νοσήσουν.

«Με ανησυχεί ο κύκλος μετάδοσης – Σημαντική η ατομική μας ευθύνη για να λειτουργήσουν τα μέτρα»

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για τα «ορφανά»… Στάθηκε και στο πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη για να έχουν αποτελέσματα τα μέτρα.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του, πρόκειται για συνολικά 22 τα οποία εντοπίζονται στην Αττική και υπάρχει προβληματισμός. «Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση: «Αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δε θα δουλέψουν».

Όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό. «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2. Τα σούπερ μάρκετ δε θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε».

Όπως αναφέρθηκε, συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

(πληροφορίες από ethnos.gr, OPEN TV)

Πηγή: Κορονοϊός: 38 νέα κρούσματα στη χώρα, 228 στο σύνολο – Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα