Νέες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με το σχέδιο «1453» και πτήσεις drones (video)

Οι τουρκικές δυνάμεις εφαρμόζουν ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συνεχίζουν να προκαλούν στον Έβρο με πτήσεις και εναέριες περιπολίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου «Bayraktar TB2». Την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή είναι στο… κόκκινο λόγω και του προσφυγικού.

Η Άγκυρα έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζουν οι τουρκικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το σχέδιο έχει ονομαστεί «1453» – παραπέμπει στο έτος άλωσης της Κωνσταντινούπολης- και πτήσεις και εναέριες περιπολίες από μη επανδρωμένα

αεροσκάφη, τύπου «Bayraktar TB2», με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων επαναπροωθήσεων εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της χώρας, τα τουρκικά drones εντοπίζουν το σημείο, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις, και άμεσα ενημερώνουν τις επίγειες τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αναλαμβάνουν στη συνέχεια το έργο της αποτροπής των ελληνικών κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι βίντεο δείχνει τούρκους χειριστές «Bayraktar TB2» να παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών δυνάμεων, αλλά και της FRONTEX στα σύνορα.

Drone surveillance of #Greece troops by #Turkey on border code named as “1453”, a reference to the conquest of Constantinople (Istanbul) by Turkish army.

The footage was advertised by Turkish state-run news agency Anadolu. #NeoOttomanism by any means. pic.twitter.com/bjoiskIvRl

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) March 14, 2020

Σημειώνεται ότι τα «Bayraktar TB2« είναι «UAV» παρακολούθησης και δεν φέρουν οπλισμό. Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στις επιχειρήσεις της Τουρκίας σε Συρία και Λιβύη με μέτρια αποτελέσματα καθώς καταρρίπτονται εύκολα. Τα είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία τα έχει χρησιμοποιήσει, ακόμα, σε προκλήσεις της και στην Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του τούρκου προέδρου και τεχνικός διευθυντής της «Baykar Defense», με ανάρτηση στο twitter γνωστοποίησε την πρώτη «περιπολία» του τουρκικού UAV στον ποταμό Έβρο.

«Το UAV Bayraktar TB2 ξεκίνησε να περιπολεί στα ελληνικά σύνορα. Από την Ανατολή προς τη Δύση, από Βορρά προς Νότο οι ουρανοί μας είναι ελεύθεροι», έγραψε στο twitter ενώ ανάρτησε και έναν χάρτη με την πτήση του δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο «Anadolu» κάνει λόγο πως η δράση του UAV Bayraktar TB2 «διασφαλίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Bayraktar TB2 İHA’mız Yunanistan sınırında devriye görevine başladı.

Doğudan Batıya, Kuzeyden Güneye…

Semalarımızda Hür ve Özgür..https://t.co/wBUnksyyP1#MilliTeknolojiHamlesi pic.twitter.com/TDlnB4Jd19

— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) March 13, 2020

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση που σημειώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ζεύγος F-16 της Άγκυρας πέταξε πάνω από τον Έβρο σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια. Επίσης, συνέβη σοβαρό περιστατικό στην Κω με τον εμβολισμό του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού.

Bayraktar TB2 İHA’sı Yunanistan Haddinde Devriyeye Başladı https://t.co/1MTehULOSd pic.twitter.com/CbbCQGM0T0

— Tekniksel Haberler (@TeknikselHaber1) March 14, 2020

(πληροφορίες Hurriyet, Anadolu)

Πηγή: Νέες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με το σχέδιο «1453» και πτήσεις drones (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα