Κονδυλώματα: Πώς θα τα αναγνωρίσετε και πώς θα απαλλαγείτε

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για ένα διάστημα εξελίχθηκαν σε «φοβία» για πολλούς νέους και νέες που μόλις ξεκινούσαν τις σεξουαλικές επαφές.

Λέγεται πως το 60% των γυναικών και των ανδρών στις μέρες μας είναι φορείς του ιού HPV (Human Papillomavirus), του ιού, δηλαδή, των ανθρώπινων θηλωμάτων, όπως λέγεται.

O ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί, με τους πιο συχνούς, να είναι οι 6 και 11. Από την άλλη οι τύποι 16 και 18 είναι

ύποπτοι για πρόκληση κακοήθειας στα γεννητικά όργανα.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν αρκετά χρόνια μετά, με τα συμπτώματα πολλές φορές να εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο, ειδικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο και δεν μπορεί πλέον να «αντισταθεί» στον ιό.

Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στη μετάδοση, αφού αυτό δεν καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους. Μετά τη μετάδοσή του, είναι εύκολο να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές του δέρματος με το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, καθώς και με την τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε;

Επειδή δεν προκαλούν πόνο ή φαγούρα, τα αναγνωρίζετε μόνο βλέποντάς τα ή ψηλαφώντας τα. Μοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι και μπορεί να εμφανιστούν πολλά μαζί το ένα δίπλα στο άλλο ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται και μπορεί να πάρουν τη μορφή ενός κουνουπιδιού.

Τα κονδυλώματα είναι ορατά αν εμφανιστούν στο εξωτερικό δέρμα του αιδοίου ή του πέους, αλλά υπάρχουν και εκείνα που δεν φαίνονται καθώς εμφανίζονται στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας. Αυτά εντοπίζονται μόνο με ιατρική γυναικολογική εξέταση και μέσω ενδείξεων του τεστ ΠΑΠ που θα οδηγήσουν σε πιο λεπτομερή εξέταση.

Τι θα κάνετε για να απαλλαγείτε

Αν έχετε κονδυλώματα εξωτερικά τότε μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά μέσω καυτηριασμού. Αν αυτά βρίσκονται στα εσωτερικά γεννητικά όργανα και έχετε ήπιες αλλοιώσεις του HPV, ο γιατρός συνήθως συστήνει τακτική παρακολούθηση, καθώς το 50% των γυναικών παρουσιάζουν βελτίωση των αλλοιώσεων αυτών και πλήρη ίαση χωρίς την εφαρμογή καμίας θεραπείας. Αν οι αλλοιώσεις είναι πιο βαριές τότε αντιμετωπίζονται με θεραπείες λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο μπορεί ο ιός να υποτροπιάσει ειδικά αν η φροντίδα της γεννητικής περιοχής είναι πλημμελής, αν το άτομο πάσχει από διαβήτη, ή έχει άλλες ανοσολογικές ανεπάρκειες και αν καπνίζει καθώς το κάπνισμα συμβάλλει στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σταθμός για την πρόληψη της λοίμωξης αποτελεί o σωστός εμβολιασμός. Χορηγείται σε 3 δόσεις στις ηλικίες 14-25, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Πηγές: vita.gr, stopkondylomata.com

Keywords
Τυχαία Θέματα