Θρίλερ στη Λέρο: Στο σενάριο κλοπής εκ των έσω το «βλέμμα» της Αντιτρομοκρατικής

Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν από τις Αρχές είναι εάν εκλάπη ή όχι ο χαμένος βαρύς οπλισμός, από «τρίτους», με όποιες συνέπειες έχει αυτόΗ Αντιτρομοκρατική εξετάζει και το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικώνΗ διάρρηξη είναι ένα σενάριο που σίγουρα έχει απομακρυνθεί νωρίς από την εικόνα αφού δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασηςΕξετάζονται καρέ – καρέ τα υλικά των καμερών ασφαλείας Ο συναγερμός δεν ενεργοποιήθηκε ούτε φαίνεται να δέχτηκε δολιοφθοράΤι λένε ο νυν και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αντρών της

Αντιτρομοκρατικής και του κλιμακίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που έχουν μεταβεί στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού, στη Λέρο και συνδράμουν επικουρικά τις έρευνες των στρατιωτικών Αρχών, μετά την αποκάλυψη πως έχει υπάρξει κλοπή βαρέος πολεμικού υλικού στη Λέρο.

Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν από την Αντιτρομοκρατική είναι εάν εκλάπη ή όχι ο χαμένος βαρύς οπλισμός, από «τρίτους», με όποιες συνέπειες έχει αυτό. Με τα έως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται πάντως, να έχει βάση αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή δεν υπάρχει εικόνα Σικούριου στη Λέρο, αφού δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης ή δολιοφθοράς των συστημάτων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η έρευνα είναι ενδελεχής. Είναι χαρακτηριστικό πως θα ληφθούν αποτυπώματα και τυχόν ίχνη γενετικών υλικών και θα διασταυρωθούν προς ταυτοποίηση με όλο το υφιστάμενο προσωπικό της βάσης που κατ’ εντολή των αρμοδίων έχει επιστρέψει και κλειστεί στην βάση. Είναι δεδομένο πως στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν όλοι, ίσως και παλαιότερο προσωπικό που υπηρέτησε εκεί και ιδιαίτερα στην αποθήκη πυρομαχικών. Μιλάμε για αποθήκες που είναι θαμμένες σε βουνό και δεν έχουν εύκολα πρόσβαση… όλοι.

Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει και το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το δελτίο του «Alpha», η συγκεκριμένη αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά, διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που ερευνούν επίσης οι Αρχές.

Η Αντιτρομοκρατική σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου. Το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή, κάτι στο οποίο φαίνεται πως καταλήγει και ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης, με δηλώσεις που έκανε στον «Alpha».

Εδώ να αναφερθεί ότι ο μεγάλος όγκος εργασίας, είναι στο να ελεγχθούν όλες οι καταγραφές και απογραφές οπλισμού της αποθήκης και στο ένα αυτές συμφωνούν με την τελευταία απογραφή που έγινε κατά την παράδοση – παραλαβή του χώρου στον νέο υπεύθυνο. Όταν και αποκαλύφθηκε η απώλεια του οπλισμού. Είναι δεδομένο ότι εφόσον εντοπιστούν τα κενά να αναζητηθούν εξηγήσεις από αυτούς που ήταν υπεύθυνους την συγκεκριμένη περίοδο.

Οπότε είναι λογικό ότι έως τότε οι Αρχές επιφυλάσσονται για το τι έχει συμβεί στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο και ειδικά το εάν η κλοπή μπορεί να συσχετιστεί με τρομοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές «βλέπουν» ότι δεν υπάρχει έως τώρα εικόνα παραβίασης, διάρρηξης ή δολιοφθοράς και έτσι ενδεχομένως να έχει να κάνει με εσωτερικό ζήτημα υπεξαίρεσης εντός της βάσης. Σε μία τέτοια περίπτωση και πάλι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, όπως και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη ή αν πρόκειται για λάθη στις καταγραφές που τυχόν έχουν γίνει μεταξύ των απογραφών.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχει ελεγχθεί ακόμα καρέ – καρέ όλο το διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό της βάσης, σε μία προσπάθεια επίσης να διαπιστωθεί τι μπορεί να έχει συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι στον συγκεκριμένο χώρο είναι πολύ συγκεκριμένα τα άτομα που έχουν πρόσβαση και οι πρώτοι που θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για βαρύ οπλισμό σε έτοιμα πακέτα για τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και η απώλεια που διαπιστώθηκε κατά την παράδοση – παραλαβή της αποθήκης στον νέο υπεύθυνο, αφορά δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστα φυτίλια και υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για νάρκες κατά προσωπικού.

Η απώλεια ενός τόσο ευαίσθητου πολεμικού υλικού είναι λογικό να έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση των Αρχών για να διαπιστωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα η αλήθεια πίσω από αυτή την ανακάλυψη και στην Αστυνομία είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως οφείλουν, για τις εκτιμήσεις γύρω από τι έχει συμβεί και με τι κίνητρα και δεν προτρέχουν χωρίς αποδείξεις να χαρακτηρίσουν το είδος της περίπτωσης με την οποία έχουν να κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό κινητοποιήθηκε και η Αντιτρομοκρατική…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ… «το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, διαπιστώθηκε χθες». Ένα στοιχείο που επίσης αξιολογείται ως σημαντικό είναι ότι πριν από δύο χρόνια είχαν κλαπεί από την συγκεκριμένη υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού 280 τόνων πετρελαίου.

Έρευνες και σε άλλα νησιά

Σ’ αυτό που προσπαθούν να απαντήσουν οι Αρχές, είναι το πότε χάθηκαν τα πυρομαχικά. Το διάστημα από την τελευταία καταμέτρηση στις αποθήκες (2018), μέχρι αυτή της Δευτέρας (10/09), είναι αυτό στο οποίο ψάχνουν να βρουν τους υπεύθυνους, αν τελικά υπάρχουν. Έτσι, έρευνες θα γίνουν και σε άλλα νησιά προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν.

Παναγιωτόπουλος: Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα

Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται, ο νυν υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως το θέμα διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση των πυρομαχικών και τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το συγκεκριμένο περιστατικό, όσοι το επιχειρούν. Καταλαβαίνει και οι ίδιος το πόσο σημαντικό είναι το θέμα.

«Έχει διαταχθεί διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα. Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες (σ.σ. προχθές)», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Αποστολάκης: Οι αποθήκες ελέγχονται καθημερινά

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του στο News 24/7, είπε ότι σε καθημερινή βάση γίνεται έλεγχος στις αποθήκες, ενώ απογραφή γίνεται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί και οι αποθηκάριοι.

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Έγινε τότε απογραφή γιατί παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Keywords
Τυχαία Θέματα