Κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση – «Γαλάζιες» απειλές για αποχώρηση

Την κλήση των τριών προστατευόμενων μαρτύρων ζητούν σε διάφορους τόνους από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Novartis τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ζητώντας «πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων ακόμη και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία

και το ονοματεπώνυμό τους, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα, μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε, ενδεχομένως τη στάση μας».

Παράλληλα, η ΝΔ με τη σειρά της απειλεί με αποχώρηση, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της για κλήση των μαρτύρων, με βουλευτή της που μετέχει στην επιτροπή να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αν δεν υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι θα έρθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ».

Παράλληλα, βουλευτές της ΝΔ μέλη της προανακριτικής, κατηγορούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις, εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή.

Ενστάσεις προβάλλουν οι βουλευτές της ΝΔ στο ενδεχόμενο να κληθούν άμεσα σε εξέταση τα 10 αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να προηγηθούν των μαρτύρων, διότι αντιστρέφεται η δικονομία αν δεν προηγηθούν οι “κατήγοροι”.

Η ΝΔ κατηγορεί επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι παρακάμπτοντας το αδίκημα της απιστίας (σ.σ. δεν είναι στην ύλη της προανακριτικής), παρακάμπτεται και η πυρήνας της υπόθεσης που πρέπει να ερευνηθεί.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σημερινή συνεδρίαση, συνέπλευσαν με τη ΔΗΣΥ στην ανάγκη να προσέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή για να αναπτύξει αυτοπροσώπως τις ενστάσεις του.

Εξάλλου στην επιτροπή έχει διαβιβαστεί επιστολή-αίτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζητεί να λάβει γνώση του εγγράφου βάσει του οποίου υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες. Αν γίνει δεκτό το αίτημα του υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθούν στοιχεία της ταυτότητας των τριών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που προστατεύονται από τον νόμο.

Μάλιστα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχολίασαν ότι το αίτημα του κ. Γεωργιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της αντιπολίτευσης “να τρομοκρατήσει” τους μάρτυρες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του εισηγητή της, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, επανέλαβε τη θέση της πως «η Βουλή και η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει την απόλυτη και πλήρη αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης». Είπε επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέρχεται στην ειδική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, κατόπιν της επιστολής που είχε αποστείλει με την ένσταση απαραδέκτου για τη διαδικασία που ακολουθείται. Ο κ. Παπαθεοδώρου επέμεινε ότι το κύριο αντικείμενο της παρουσίας Βενιζέλου στην επιτροπή είναι η ένσταση που έχει κάνει, με τις δύο επιστολές του.

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία του ΚΚΕ, ότι ΔΗΣΥ και Ποτάμι μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία μεθοδεύουν τη συσκότιση του σκανδάλου, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «δεν υπάρχει χώρος αναζήτησης αρμοδιότητας από τη στιγμή που το Σύνταγμα λέει πως η Βουλή, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, έχει κάθε αρμοδιότητα».

«Συνεπώς, έχουμε την αρμοδιότητα. Μετά λοιπόν την παρουσία του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή, την προσεχή Τρίτη, πρέπει να προχωρήσουμε σε προτάσεις για τον προγραμματισμό και να κόψουμε τις αναζητήσεις περί της αρμοδιότητας», δήλωσε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και έκανε γνωστό ότι η Συνεργασία είναι έτοιμη να καταθέσει τις προτάσεις για κλήση μαρτύρων, με πρώτους τους ανώνυμους μάρτυρες, ότι θέλει η επιτροπή να εργαστεί συστηματικά και να μην αναλωθεί ο χρόνος στο ζήτημα της αρμοδιότητας και σε ανύπαρκτα θέματα, διότι αυτό θα είναι μια τακτική συγκάλυψης.

Αξίζει να προστεθεί, πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων δεν επιτρέπεται στην Προανακριτική Επιτροπή, παρά μόνο κατά την ακροαματική διαδικασία της ποινικής δίκης.

«Στην προανακριτική για τη NOVARTIS διασταυρώνονται τα… φωτόσπαθα, για το ποιος θέλει περισσότερο φως στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια. Λες και η Βουλή παρέπεμψε τους 10 σε αναρμόδια επιτροπή», σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, Γιώργος Μαυρωτάς.

Στην προανακριτική για τη #novartis διασταυρώνονται τα “φωτόσπαθα” για το ποιός θέλει περισσότερο φως στην υπόθεση.
Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια, λες και η Βουλή παρέπεμψε τους 10 σε αναρμόδια επιτροπή…

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) 9 Μαρτίου 2018

Από την πλευρά του o βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σημείωσε πως «κάνουμε ό,τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα που είναι και το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη κρίση».

«Η ειδική επιτροπή έχει ακολουθήσει έναν δρόμο ο οποίος οδηγεί, κατά την κρίση των μελών της, στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Διαλεύκανση της υπόθεσης, σημαίνει καταδίκη των όσων είναι ένοχοι και απαλλαγή όσων είναι αθώοι. Πιστεύουμε ότι η επιτροπή ακολουθεί αυτόν τον δρόμο και μάλιστα με όλες τις νομικές, συνταγματικές προϋποθέσεις, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η κρίση της θα έχει ευστάθεια και παραγωγικότητα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και επέμεινε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την επιτροπή είναι να λάμψει το φως», αλλά για να γίνει αυτό «προϋποτίθεται να ξεκαθαρίσει η αρμοδιότητα, ώστε να δει η επιτροπή αργότερα ποιο θα είναι το όργανο που θα εξετάσει αυτά» (σ.σ. δικαιοσύνη ή ειδική επιτροπή).

«Το θέμα αρμοδιότητας σημαίνει ότι η επιτροπή πρώτα θα δει αν πράγματι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει τις κατηγορίες, γιατί δεν είναι όλες ίδιες, και στη συνέχεια, αν κρίνει ότι η ίδια είναι αρμόδια, τότε θα κρατήσει την υπόθεση, θα κάνει ανάκριση κ.λπ., και αν κρίνει ότι δεν είναι αρμόδια, τότε θα αφήσει την απόφαση στη δικαιοσύνη» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα