Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα – Σε πορείες καλεί ο Γκουαϊδό, με ποινικές ευθύνες απαντά ο Μαδούρο

Κλιμακώνεται η ένταση στη Βενεζουέλα η οποία πλέον αντιμετωπίζει ανοικτά το ενδεχόμενο μιας αιματηρής καταστολής.

Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε την Τετάρτη 1 Μαΐου, σε γενική απεργία και στη συνέχιση των διαδηλώσεων με την ελπίδα να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μετά την αποτυχημένη «επιχείρηση

Ελευθερία» την Τρίτη.

«Αύριο θα συμμετάσχουμε στην πρόταση (των εργαζομένων) για κυλιόμενες απεργίες ώστε να καταλήξουμε σε γενική απεργία», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ο 35χρονος Γκουαϊδό.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να κερδίσουμε την ελευθερία», πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από τον στρατό να συνταχθεί στο πλευρό του, κάτι που όμως δεν έγινε καθώς οι επικεφαλής του στρατού παραμένουν στο πλευρό του Μαδούρο.

Από την άλλη ο πρόεδρος Μαδούρο, μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές τους που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά μπροστά από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσω όταν το διατάξει η δικαιοσύνη να βάλω πίσω από τα κάγκελα τους υπεύθυνους αυτού του εγκληματικού πραξικοπήματος».

«Χθες (Τρίτη) μια χούφτα προδότες που άρπαξε η πραξικοπηματική δεξιά θέλησε να επιβληθεί (…) Αναζήτησαν καταφύγιο από πρεσβεία σε πρεσβεία. Η δικαιοσύνη τους αναζητά και σύντομα θα πάνε φυλακή για να πληρώσουν για την προδοσία και τα εγκλήματά τους», τόνισε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα τον σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ενορχήστρωσαν αυτό το πραξικόπημα.

«Τις επόμενες ημέρες θα αποδείξω ποιος συνωμότησε και θα προσφέρω αποδείξεις για τον τρόπο που συνωμότησαν ώστε ο λαός να γνωρίζει ότι πρόκειται για προδότες και για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της η δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο Μαδούρο.

«Ούτε οι σφαίρες ούτε τα τουφέκια δεν θα επιτρέψουν σε έναν φανταστικό πρόεδρο να κυβερνήσει από το Μιραφλόρες», κατάληξε ο Μαδούρο αναφερόμενος στον Γκουαϊδό.

Από τις διαδηλώσεις μια 27χρονη οπαδός της αντιπολίτευσης έχασε τη ζωή της, ενώ οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της συνοικίας Τσακάο στο Καράκας, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευσης, έκαναν λόγο για 46 τραυματίες.

Επιπλεόν, παρά τα επανειλημμένα καλέσματα του Γκουαϊδό, η «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην Ιστορία της Βενεζουέλας» δεν πραγματοποιήθηκε εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα