Το αίτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ θέτει η Ελλάδα στο EuroWorking Group

Το EuroWorking Group, η συνεδρίαση που «προετοιμάζει το έδαφος» για το Eurogroup, λαμβάνει χώρα σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, η οποία θα εστιάσει στο κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Στη σημερινή συνεδριάση, θα θέσει η Ελλάδα και το αίτημα για αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ,

το οποίο είχε καταθέσει επίσημα στον ESM στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και το υπόλοιπο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου. Στη βάση αυτή, θα συζητηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη χορήγηση στοχευμένων παροχών, η πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και άλλα συναφή ζητήματα.

Επιπλέον, τις Βρυξέλλες απασχολεί η ενεργοποίηση από την πλευρά των ΗΠΑ του Helms-Burton Act στην Κούβα, νόμου που έχει «παγώσει» από την Ουάσινγκτον για να μην θιγούν οι σύμμαχοί της. Ο νόμος ανοίγει ένα «παράθυρο» για δυσμενή μεταχείριση των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κούβα, εντείνοντας τον περιφερειακό οικονομικό πόλεμο.

Με ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιφυλάσσεται να κάνει χρήση των μέσων που έχει στην διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τα δικαιώματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τη χρήση του καταστατικού δεσμεύσεων της ΕΕ».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα