Κίνα: Μειώθηκαν οι εκροές συναλλάγματος το πρώτο εξάμηνο του 2016

Οι πιέσεις για εκροές κεφαλαίων από την Κίνα μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Κρατικού Οργανισμού Συναλλαγματικής Διαχείρισης (SAFE).
Η διαφορά μεταξύ των πωλήσεων και αγορών συναλλάγματος από τις κινεζικές τράπεζες μειώθηκε στα 49 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους από 124,8 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον και την υποχώρηση των προσδοκιών για υποτίμηση του γιουάν

, δήλωσε η εκπρόσωπος του SAFE, Γουάνγκ Τσουνγίνγκ, σε συνέντευξη τύπου.

Τόσο οι κινεζικές εταιρείες όσο και οι Κινέζοι πολίτες έχουν χαμηλότερη διάθεση να αποκτήσουν ξένο συνάλλαγμα, σημείωσε η Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι οι διασυνοριακές κινήσεις κεφαλαίων θα παραμείνουν «βασικά σταθερές», χάρη στη σχετικά ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, το υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το καλό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τα συνεχή πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, που ανήλθαν στα 3,21 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 13,4 δισ. δολαρίων σε σχέση με το τέλος Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα