Κίνα και ΟΗΕ θέλουν απευθείας διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ – Δεν το αποκλείουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τον απευθείας διάλογο με το καθεστώς της Βορείου Κορέας με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ

«Σαφώς, αυτός θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό» επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο

διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο το καθεστώς πρέπει να είναι έτοιμο να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κι όχι μόνο για το «πάγωμα» του πυρηνικού του προγράμματος, υπογράμμισε λίγο πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

«Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με εκείνον της Κίνας, είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Και θα προσέθετα σύντομα ότι εμείς εκπληρώσαμε το δικό μας μέρος, αποσύραμε τα πυρηνικά μας όπλα από την κορεατική χερσόνησο. Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει επίσης τα (πυρηνικά) της όπλα».

«Αυτός είναι ο στόχος μας, ο μοναδικός μας στόχος» επανέλαβε ο Ρεξ Τίλερσον.
«Είμαστε ξεκάθαροι με τους στόχους μας» συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την κατάρρευση του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της χερσονήσου. Επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Παράλληλα ο Τίλερσον, ο οποίος προεδρεύει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση με την Πιονγκγιάνγκ είπε πως «η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι».

Την ίδια ώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την άποψη πως οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια και η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της ώστε να διατηρηθεί η πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

Πεκίνο: Ο «διάλογος» η «μοναδική καλή επιλογή»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουανγκ Γι προέβαλε σήμερα από τον ΟΗΕ τον «διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ως την «τη μοναδική καλή επιλογή» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της.

«Το να διευθετήσουμε με ειρηνικό τρόπο το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μοναδική καλή επιλογή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προσερχόμενος στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ουάνγκ Γι τόνισε την αναγκαιότητα «της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την παραμονή σε ισχύ του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» προκειμένου να «αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή.

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου για «πάγωμα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ είπε: «Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς».

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει σοβαρά» τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.

«Η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».

ΟΗΕ: Η έλλειψη επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ είναι επικίνδυνη

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διατύπωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ την ανησυχία του για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα είναι επικίνδυνη» επισήμανε ενώπιον του συμβουλίου των 15 κρατών μελών.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις λάθος κρίσεις και τις παρανοήσεις. Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα προκειμένου να προλάβουμε τη σύρραξη και να επιτύχουμε τη βιώσιμη ειρήνη».

Γκενάντι Γκατίλοφ: Η χρήση κατά της Βόρειας Κορέας «είναι εντελώς απαράδεκτη»

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την Βόρεια Κορέα να θέσει τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, ενώ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα είπε ότι η χρήση βίας κατά της Πιονγκιάνγκ θα είναι «εντελώς απαράδεκτη».

«Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος», είπε ο Ρώσος υφυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, «μπορεί να έχει πιο τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες».

Παράλληλα ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και την Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.

«Πρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά η απόφαση που υιοθέτησαν τον προηγούμενο χρόνο η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, στο πλαίσιο της λαθεμένης λογικής- που προτάσσει την δημιουργία ενός παγκόσμιου σύστηματος αντιπυραυλικής άμυνας– να εγκατασήσουν στην Νότιο Κορέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD» δήλωσε ο Γκατίλοφ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία «υπονομεύει γενικά την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα