Κέιτι Μακάρθι: Ζωγραφίζει και κεντά στον καμβά (εικόνες)

Η Κέιτι Μακάρθι (Kate McCarthy) είναι καλλιτέχνις, γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και έδρα της είναι η μακρινή Τασμανία. Πρωτοτυπεί: ζωγραφίζει σε καμβά, αλλά και κεντά πάνω στον ίδιο καμβά. «Η Μακάρθι απολαμβάνει την ενσωμάτωση παραδοσιακών μεθόδων κεντήματος στη ζωγραφική για να καλωσορίσει τη συζήτηση για το ρόλο της χειροτεχνίας στη σύγχρονη τέχνη» σημειώνει η γκαλερί Mathew Rachman στο Σικάγο, στην οποία θα φιλοξενηθεί η ομαδική έκθεση «Η Φανταστική Φωλιά», με συμμετέχουσα την Κέιτι Μακάρθι.

Πριν μπει στον

κόσμο του κεντήματος, ήταν γνωστή ως ζωγράφος. Αυτός είναι σοβαρός λόγος που «αναγκάζεται» να εξηγεί πώς και οδηγήθηκε σ’ αυτήν την παραδοσιακή τέχνη: «Το «Sesame Street» της δεκαετίας του ’70 ήταν πολύ σημαντικό στη ζωή μας, όταν ήμασταν παιδιά. Ταυτιζόμουν, πάντα, με τις κούκλες και όχι με τους ανθρώπους! Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί εμφανίζονταν άνθρωποι στο «Muppet Show»» λέει. «Θυμάμαι έντονα να γυρνάμε σπίτι απ’ το σχολείο και να ράβουμε λωρίδες από πιατόπανα σχηματίζοντας σαλιγκάρια, τα οποία παραγεμίζαμε με άλλα πιατόπανα» συνεχίζει.

«Η ζωγραφική στον καμβά εκλιπαρούσε πάντα για κλωστή. Η οποία, για μένα, στην κυριολεξία «δένει» μαζί τα εκφραστικά μου μέσα. Και χρησιμεύει και ως μεταφορά για τη ζωή» εξομολογείται.

Για την αισθητική της προσέγγιση υπογραμμίζει ότι της αρέσει να βλέπει τους χαρακτήρες της και τα στολισμένα έπιπλα του σπιτιού τους να φυτρώνουν από τον καμβά σε τρισδιάστατα σχήματα: «Στα παραγεμισμένα παιχνίδια που μας παρηγορούν έχουν χρησιμοποιήσει κλωστή, το ίδιο και στα ρούχα, τα δικά μας και των χαρακτήρων στα έργα μου. Βρίσκω ότι η κλωστή είναι κάτι που ανακουφίζει, κάτι με βαθιές, αρχαίες ρίζες φροντίδας, ασφάλειας, παρηγοριάς και αυτοέκφρασης».

Τα έργα της πράγματι ανακουφίζουν. Λειτουργούν κάπως σαν «πανάκι αγκαλιάς» (για μικρούς και μεγάλους).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα