Καταργούνται σταδιακά από το 2020 τα τεκμήρια διαβίωσης – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή αποφυγής αποκάλυψης εισοδημάτων, ενεργοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχουΤι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου ΟικονομικώνΗ κυβέρνηση μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα«Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», τόνισε ο Πέτσας

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2020, με στόχο ως το 2022 να έχουν καταργηθεί οριστικά, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή αποφυγής αποκάλυψης εισοδημάτων,

η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση κάθε χρόνο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και το βοηθητικό προσωπικό, μέχρι να σβήσουν οριστικά από το φορολογικό χάρτη σε βάθος τετραετίας.

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το σχέδιο

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογούμενων που οι φορολογικές αρχές εντοπίζουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά), εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Από «κόσκινο» θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν σε πάγια έξοδα κατοικίας-γραφείου, σε ιδιωτικά σχολεία, σε δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ – κινητής τηλεφωνίας.

«Έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Οι νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου αναμένεται να στηρίζονται μεταξύ άλλων σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια και τεχνικές που θα ελέγχουν την «καθαρή θέση» του ελεγχόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα