Καταδικάζουν οι 27 της ΕΕ τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Η ΕΕ καταδικάζει «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό των ηγετών των κρατών-μελών, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι». Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική της

Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τονίστηκε η αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Το θέμα της Τουρκίας βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης, πριν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου καθώς η διαρκής προκλητικότητα έκανε επιτακτική την ανάγκη να τεθεί το θέμα το ζήτημα στους 27 της ΕΕ. 

Νωρίτερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, τονίζοντας «δεν πάει άλλο». 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο μέρες μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία μετά τις επιθέσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο είπε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ, αποκαλώντας τον ναζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα