Κάσκα με ηλεκτρόδια «απελευθερώνει» τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη δημιουργικότητα

Η κάσκα με τα ηλεκτρόδια καταστέλλει μια περιοχή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «απελευθερώνεται» για να σκεφτεί πιο δημιουργικάΗ μέθοδος ακόμα χρειάζεται μελέτη για να αξιοποιηθείΠοιο είναι το τίμημα όταν «σπάνε» τα δεσμά της δημιουργικής νόησης

Μια ειδική κάσκα με ηλεκτρόδια την οποία θα μπορεί να φοράει κανείς στο κεφάλι του και μέσω της οποίας να βελτιώνει τη δημιουργικότητά του δημιούργησαν επιστήμονες στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα.

Η κάσκα λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική που καταστέλλει προσωρινά

την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «απελευθερώνεται» για να σκεφτεί πιο δημιουργικά.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary και Goldsmiths του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι Λουφτ, δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές 18 έως 34 ετών (οι 47 γυναίκες), που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς την κάσκα.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη στη νέα μη επεμβατική τεχνική, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο, πέρα από τις συμβάσεις, τις συνήθειες και την πεπατημένη.

Η Λουφτ πάντως διευκρίνισε, πάντως, ότι η μέθοδος χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και βελτίωση, προτού αξιοποιηθεί στην πράξη.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε θέση να φορέσουμε ένα ηλεκτρικό καπέλο και να αρχίσουμε να τονώνουμε κατά βούληση τον εγκέφαλό μας», είπε και προειδοποίησε ότι είναι πρόωροι οι ισχυρισμοί ορισμένων εταιρειών που αρχίζουν να πωλούν σε καταναλωτές τέτοιου είδους συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως έδειξαν τα τεστ με τους εθελοντές, υπάρχει ένα τίμημα, όταν «σπάνε» τα δεσμά της δημιουργικής νόησης: μειώνεται η μνήμη εργασίας (ή εργαζόμενη μνήμη), πράγμα που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων για τα οποία κανείς πρέπει να θυμάται πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Η νέα μελέτη που συμμετείχε και η ελληνίδα διδακτορική φοιτήτρια Ιωάννα Ζιώγα, συνεργάτης της Λουφτ στο Τμήμα Βιολογικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα